Powracam z utęsknieniem do minionego
już sezonu szparagowego. W tym roku szparagi serwowałam niewiele
razy, kilka wg sprawdzonych przepisów min, na pizze ze szparagami,
oraz raz w postaci keksu jajeczno-warzywnego.
Smaczny na ciepło, o wiele lepszy na
zimno, podawałam na kanapkach i samodzielnie jako przystawkę.
Z tej racji, że szparagi w Polsce są
już raczej nieosiągalne podpowiadam, że keskik można zrobić
również z innymi warzywami takimi jak papryka, pieczarki, suszone
pomidory, oliwki itp.
Keks ze szparagami*:
- ½ kg zielonych szparagów, z usuniętymi twardymi końcówkami, odgotowanymi na parze przez 10 min
- 1 cebula dymka, drobno posiekana
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 200 ml śmietany
- 6 jajek
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę
dymkę ok 5 min. Podsmażoną cebulkę przekładam do miski, dodaję
serek, śmietanę i jajka, miksuję wszystko na gładką masę.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Szparagi układam w małej keksówce
wyłożonej papierem do pieczenia, zalewam je mają jajeczną. Piekę
w kąpieli wodnej w 180 st ok 40 min, do czasu aż masa zgęstnieje i
nabierze złocistego koloru.
Podaję na ciepło lub zimno.
Smacznego
* Przepis pochodzi z gazety 'Moje
gotowanie'.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.