wtorek, 28 sierpnia 2012

Keks ze szparagami

Powracam z utęsknieniem do minionego już sezonu szparagowego. W tym roku szparagi serwowałam niewiele razy, kilka wg sprawdzonych przepisów min, na pizze ze szparagami, oraz raz w postaci keksu jajeczno-warzywnego.
Smaczny na ciepło, o wiele lepszy na zimno, podawałam na kanapkach i samodzielnie jako przystawkę.
Z tej racji, że szparagi w Polsce są już raczej nieosiągalne podpowiadam, że keskik można zrobić również z innymi warzywami takimi jak papryka, pieczarki, suszone pomidory, oliwki itp.

Keks ze szparagami*:
  • ½ kg zielonych szparagów, z usuniętymi twardymi końcówkami, odgotowanymi na parze przez 10 min
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 200 ml śmietany
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
     
Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę dymkę ok 5 min. Podsmażoną cebulkę przekładam do miski, dodaję serek, śmietanę i jajka, miksuję wszystko na gładką masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Szparagi układam w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, zalewam je mają jajeczną. Piekę w kąpieli wodnej w 180 st ok 40 min, do czasu aż masa zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.
Podaję na ciepło lub zimno.

Smacznego

* Przepis pochodzi z gazety 'Moje gotowanie'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...