czwartek, 16 sierpnia 2012

Zapiekanka rabarbarowa

Ciężko jest napisać cokolwiek sensownego po tak długiej niezapowiedzianej i nieplanowanej przerwie. Kiedy w głowie panuje zupełna pustka jedyne co pozostaje to przywitać się ponownie i zaprosić na nowy przepis:)

Nadrabiając zaległości z sezonu rabarbarowego chcę przedstawić prosty przepis na rabarbar zapiekany pod delikatna pierzynką jajeczno-śmietanową. Kwaśne owoce przykryte słodkim puszystym ciastem tworzą idealny i doskonale uzupełniający się duet.

Zapiekanka rabarbarowa*:
  • 1 kg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • nasiona wydrążone z jednej laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 20-30 g mąki

  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • masło do wysmarowania formy

Rabarbar myję i kroje na 4 cm kawałki, Wrzucam go do garnka i duszę pod przykryciem ok 5-7 min z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny. Odcedzam go na sicie z nadmiaru wydzielonego soku. Kawałku rabarbaru układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Śmietankę, mleko i nasiona wanilii umieszczam w garnku i doprowadzam do wrzenia (nie gotuję), zdejmuję garnek z kuchenki.
Jajka i żółtka ucieram z cukrem, dodaję mąkę, mieszam, Powoli, stale mieszając dodaję do masy jajecznej śmietankę.
Powstałą masą zalewam rabarbar.
Zapiekam całość ok 20 min w 180 st. Po tym czasie wyjmuję zapiekankę z piekarnika, posypuję cukrem i zapiekam ponownie ok 5 min
Podaję lekko przestudzoną.

Smacznego

* Przepis zmodyfikowany, pochodzi z gazety, której nazwy niestety nie pamiętam:P

1 komentarz:

  1. zamarzyłam przez Ciebie o rabarbarze, a go juz wcale nie ma!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...