poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Linguine alla puttanesca

Sezon pomidorowy w pełni i aż wstyd byłoby z niego nie korzystać. Jako, że ja wstydzić się nie zamierzam proponuję przepis na bardzo smaczne linguine alla puttanesca z pomidorkami koktajlowymi, anchois i kaparami.
Połączenie smaków iście włoskie, idealne na upalne dni lata pełne słońca i wspaniałego humoru.

Linguine alla puttanesca*:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 8 filecików anchois
  • ½ łyżeczki płatków suszonego chilli
  • 50 g solonych kaparów, opłukanych pod zimna wodą
  • 100 g czarnych oliwek, pokrojonych na połówki
  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g makaronu linguine, ugotowanego
  • sól

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i anchois, smażę na średnim płomieniu ok 2 min. Następnie dodaję płatki chilli, kapary i oliwki, smażę ok 3 min.
Na koniec dodaję pomidorki koktajlowe, smażę całość na dużym płomieniu ok 8 min. Doprawiam do smaku solą.
Do gotowego sosu dodaję ugotowany wcześniej makaron, smażę jeszcze przez chwile, mieszając stale, aż do momentu w którym cały makaron pokryty będzie sosem. Podaję natychmiast.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's pasta'.

2 komentarze:

  1. Idealne! I masz racje, z sezonu pomidorowego nalezy korzystac :)
    A swoja droga, milo by bylo znow sie spotkac!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...