piątek, 31 sierpnia 2012

Pomidory faszerowane ryżem

Lato powoli zmierza ku końcowi, ale na szczęście nadal możemy korzystać z jego dobroci w postaci świeżych i młodych warzyw. Najbardziej jestem mu wdzięczna za pomidory, które uwielbiam i które jadam pod każdą postacią.
Dziś proponuję pieczone, nadziewane ryżem, świeżą bazylią. Mimo że jest to propozycja dania lub przystawki na gorąco idealnie nadaje się na ciepłe dni.

Pomidory faszerowane ryżem (4 porcje):
  • 8 dużych, jędrnych pomidorów z szypułkami
  • 8 łyżek ryżu do risotto
  • duża garść liści bazylii, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • oliwa z oliwek
  • cukier
  • sól, pieprz

Pomidory myję, odkrawam od nich 'czapeczki'. Środek (miąższ z pestkami) wydrążam przy pomocy łyżki, starając się nie uszkodzić ścianek. Wydrążony miąższ przekładam na sito ułożone na misce.
Puste pomidory układam na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek, każdy posypuję szczyptą cukru i odrobina soli, polewam 1 łyżką oliwy z oliwek.
Miąższ wydrążony z pomidorów przekładam do miski, dodaje ryż, posiekaną bazylię, 2 łyżki oliwy z oliwek, połowę pozostałego po wydrążeniu soku, całość dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, pozostawiam na ok pół h.
Po tym czasie nadziewam farszem pomidory, każdy przykrywam 'czapeczką', polewam odrobiną oliwy z oliwek. Piekę w 180 st ok 1 h.
Podaję jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Smacznego

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...