poniedziałek, 22 października 2012

Tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i kozim serem

Tarta o niezwykłym kolorze i wspaniałych smakach. Na kruchym orzechowym spodzie, który idealnie uzupełnia ziemisty smak buraków oraz dopełnia słodycz czerwonej cebuli.
Dla niektórych może się wydać nieco 'prostacka' z powodu składników w niej zawartych , ale nie jest taka. Mimo swej prostoty i taniości jest wyborna i godna znalezienia się na każdym stole.

Tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i kozim serem*:
Ciasto:
  • 40 g orzechów włoskich, uprażonych, zmielonych w blenderze
  • 185 g mąki
  • 85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko

Farsz:
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 g masła
  • 600 g czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w piórka
  • liście oberwane z 5 gałązek tymianku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 400 g młodych buraków, ugotowanych, obranych i pokrojonych na połówki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 175 g koziego sera
  • sól, pieprz

Ciasto
W misce umieszczam mąkę, dużą szczyptę soli i masło. Ucieram wszystko między palcami do czasu uzyskania kruszonki. Następnie dodaję orzechy, żółtko i ok 3-4 łyżek zimnej wody, szybko zagniatam zwarte ciasto. Gotowe ciasto owijam folia spożywczą, wkładam do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wyjmuję ciasto. Wałkuję, wykładam nim formę do tart o średnicy 23 cm wysmarowaną masłem. Nakłuwam ciasto widelcem. Na cieście kładę papier do pieczenia, na który wysypuję ziarna fasoli lub kulki ceramiczne.
Piekę w 180 st ok 20 min, po tym czasie zdejmuję z ciasta obciążenie, piekę kolejne 15 min.

Farsz
Na dużej patelni rozpuszczam masło, dodaje oliwę i cebulę. Duszę pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, ok 20 min, aż cebula zmięknie i zarumieni się lekko.
Następnie dodaję tymianek i ocet balsamiczny, mieszam wszystko dokładnie, smażę ok 5 min do czasu aż ocet całkowicie się wchłonie. Na koniec dodaję buraki i miód, dokładnie mieszam. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.

Gotowy farsz wykładam na wcześniej upieczony spód, na wierzch rozrzucam kawałku koziego sera. Piekę w 180 st ok 15 do czasu aż ser lekko się zarumieni.

Tartę podaję udekorowaną tymiankiem.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Nicoli Graimes pt. 'Kuchnia wegetariańska'.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...