Takie właśnie jest ciasto
pistacjowe z oliwą z oliwek.
Mimo dużej zawartości oliwy z
oliwek, jej smak nie jest mocno wyczuwalny. Wyrazisty jest za to smak
zmielonych pistacji oraz ich intensywny kolor.
Ciasto idealnie smakuje w
dodatkiem lodów lub bitej śmietany, jak dla mnie najlepsze na drugi
dzień.
Pistacjowe ciasto z oliwą z oliwek:
- 50 g polenty (mąki kukurydzianej)
- 200 g pistacji bez skorupek, zmielonych
- 50 g maki
- 1 łyżeczka proszku po pieczenia
- 100 ml oliwy z oliwek dobrej jakości
- 100 g masła
- 3 jajka
- 200 g cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny.
Pistacje mieszam z mąką, polenta i
proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuszczam, dodaję do niego
oliwę z oliwek.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą
masę, dodaję mieszankę masła i oliwy, dalej miksuję. Następnie
dodaję mieszankę pistacji i mąk, dokładnie mieszam. Na koniec
dodaję sok oraz skórkę z cytryny, mieszam. Gotową masę wylewam
do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do
pieczenia oraz bokami posmarowanymi masłem.
Piekę w 160 st ok 45 min. Po
upieczeniu studzę w formie na kratce kuchennej.
Smacznego
*Przepis pochodzi stąd.
OK, to ja wsiadam na rower i pedze do ciebie po kawalek tego ciasta! Robilam kiedys cytrynowe na oliwie, bylo boskie, wiec podejrzewam, ze i to takie jest.
OdpowiedzUsuńCiekawe składniki, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjaki kolorek ładny
OdpowiedzUsuńWszytko co lubię ; ) I z oliwą. Baardzo greckie <3
OdpowiedzUsuń