poniedziałek, 8 października 2012

Pistacjowe ciasto z oliwą z oliwek

Zielone, tłuste, ciężkie, grudkowate, PYSZNE!
Takie właśnie jest ciasto pistacjowe z oliwą z oliwek.
Mimo dużej zawartości oliwy z oliwek, jej smak nie jest mocno wyczuwalny. Wyrazisty jest za to smak zmielonych pistacji oraz ich intensywny kolor.
Ciasto idealnie smakuje w dodatkiem lodów lub bitej śmietany, jak dla mnie najlepsze na drugi dzień.

Pistacjowe ciasto z oliwą z oliwek:
  • 50 g polenty (mąki kukurydzianej)
  • 200 g pistacji bez skorupek, zmielonych
  • 50 g maki
  • 1 łyżeczka proszku po pieczenia
  • 100 ml oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Pistacje mieszam z mąką, polenta i proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuszczam, dodaję do niego oliwę z oliwek.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję mieszankę masła i oliwy, dalej miksuję. Następnie dodaję mieszankę pistacji i mąk, dokładnie mieszam. Na koniec dodaję sok oraz skórkę z cytryny, mieszam. Gotową masę wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia oraz bokami posmarowanymi masłem.
Piekę w 160 st ok 45 min. Po upieczeniu studzę w formie na kratce kuchennej.

Smacznego

*Przepis pochodzi stąd.

4 komentarze:

  1. OK, to ja wsiadam na rower i pedze do ciebie po kawalek tego ciasta! Robilam kiedys cytrynowe na oliwie, bylo boskie, wiec podejrzewam, ze i to takie jest.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe składniki, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszytko co lubię ; ) I z oliwą. Baardzo greckie <3

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...