Prostota tego ciasta zwala z nóg, do jego wykonania poza składnikami oczywiście jest nam potrzebny jedynie garnek, jakiś widelec lub łyżka i blaszka do pieczenia. W jego przygotowanie nie musimy wkładać ani dużo zapału, ani czasu, jedynie chęć do odmierzenia i wymieszania składników.
Ciasto samo w sobie jest średnio słodkie, co moim zdaniem jest atutem, ciężkawe i sycące. Mimo to trudno ciężko poprzestać na jednym kawałku i kusi by wziąć jeszcze jeden, chociaż mały kęs.
Ciasto bananowe:
- 3-4 średniej wielkości, dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- ½ (125 g) kostki masła
- 1 szklanka ciemnego brązowego cukru muscovado
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
- 100 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki wody
Ciasto
W garnku rozpuszczam masło, zdejmuję z kuchenki. Dodaję cukier, ekstrakt waniliowy, banany, śmietanę i jajka, dokładnie mieszam.
Mąkę mieszam z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślano-bananowej, mieszam do czasu połączenia się składników.
Gotową masę wlewam do prostokątnej formy (25x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w 180 st ok 50-60 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchenne (przez ok 20-30 min w formie, następnie wyjmuję i studzę do końca bez).
Polewa
W rondlu umieszczam czekoladę, kremówkę i wodę, podgrzewam na małym płomieniu, stale mieszając, do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Gotową polewą polewam ostudzone ciasto, pozostawiam do zastygnięcia.
Smacznego
idealne do kawki
OdpowiedzUsuńdokładnie :) idealne do kawki na chłodne popołudnia, świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńkiedyś jadłam bananowe ciasto i bardzo mi smakowało...
OdpowiedzUsuńmieszam to znaczy: łyżką, trzepaczką czy mikserem? czy nie ma to żadnego znaczenia? :)
OdpowiedzUsuńJa mieszałam drewnianą łyżką:) można też widelcem lub ew trzepaczką, ale nie mikserem. Składniki trzeba mieszac jedynie do poleczenia się, nie trzeba ich dokładnie miksować.
Usuńco to znaczy niepełna szklanka mąki ?
OdpowiedzUsuńZle to ujelam, chodzilo mi o takie szklanki na plasko nie z gorka:) juz poprawilam przepis.
UsuńZapowiada się pysznie! Sama spróbuję :)
OdpowiedzUsuńdziś wypróbuję :) Kasia M.
OdpowiedzUsuńJa też dziś wypróbuję choć zostały mi tylko dwa banany:)
OdpowiedzUsuńWlsnie upieklam w foremkach do mufinek, PYCHOTA!!!!!! dziekuje:)) Joanna
OdpowiedzUsuńWłaśnie się za niego wzięłam. Tylko nie wiem, czy to masło mam wystudzić, czy może być ciepłe.
OdpowiedzUsuńNa ogół dodaję lekko przestudzone, nie musi byc zimne.
UsuńUpiekłam i nawet mi się udało, bo zazwyczaj nie mam ręki do ciast. Bajeczne. Rzeczywiście idealne do kawki. Szybkie i dobre. Iza
OdpowiedzUsuńMożna podać zamiast śmietany Jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie ze mozna, ale musi to byc jogurt pelnotlusty.
Usuń