Tym razem przepis wymagający
nieco więcej nakładu czasowego, ale wciąż łatwy i z
zachwycającym efektem. Jak stwierdził mój mąż takie danie mógłby
jeść codziennie i nie znudziło by mu się więc gwarantuję, że
posmakuje wielu osobom. I musi coś w tym być ponieważ małżonek
nie jest zbyt wielkim fanem makaronów.
Makaron z kurczakiem, brązowymi
pieczarkami i szpinakiem:
- 400 g mięsa kurczaka (użyłam mięsa z udek), pokrojonego w kostkę
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostkę
- 300 g szpinaku, blanszowanego, odciśniętego i posiekanego
- 2 ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- olej
- sól, pieprz
- 300 g makaronu, ugotowanego al dente
Na dużej patelni rozgrzewam ok 3 łyżek
oleju, dodaje kurczaka, doprawiam solą, pieprzem, smażę do czasu
aż mięso przyrumieni się z każdej strony. Usmażone mięso
przekładam do miski, którą przykrywam talerzem.
Na tą samą patelnie wrzucam pokrojone
pieczarki, dusze pod przykryciem ok 10 min. Przekładam do miski z
mięsem.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam
czosnek, smażę ok 1 min. Następnie dodaję posiekany szpinak,
smażę ok 3-4 min, mieszając co jakiś czas.
Dodaję kurczaka i pieczarki, smażę
razem ok 3 min. Na koniec dodaję ugotowany makaron, dokładnie
mieszam i smażę ok 2-3 min. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.
Podaję natychmiast.
Smacznego
samo zdrowie, wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!,
Szana :)