czwartek, 9 czerwca 2011

Zupa z cukinii z serem pleśniowym

Po wielu latach niejedzenia zup powoli zaczynam do nich powracać. Częściej sięgam jednak po przepisy na te mniej znane i bardziej eksperymentalne niż tradycyjne, które znam z mojego rodzinnego domu.
Takim przepisem jest ten, na zupę z cukinii z serem pleśniowym ('Vivat ser'!). Posmakowała ona całej mojej rodzinie, włącznie z babcią, która nie przepada za 'niebieskimi' serami. Idealna na upały, lekka, esencjonalna, orzeźwiająca.

Zupa z cukinii z serem pleśniowym:
  • 1.5 litra bulionu drobiowego
  • 1 duża cukinia, umyta, obrana z pestek, pokrojona w kostkę
  • 125 g sera pleśniowego np. lazur lub gorgonzola
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • sól, pieprz

  • orzeszki piniowe, podprażone
  • posiekane liście bazylii

Bulion doprowadzam do wrzenia, dodaję cukinię i ser pleśniowy, dokładnie mieszam, gotuję na małym płomieniu ok 4-5 min. Zdejmuję garnek z gazu, miksuje zupę blenderem na gładka masę. Odstawiam z powrotem i gotuję ok 3 min. Kiedy zupa jest już ugotowana, wyłączam płomień pod garnkiem, dodaję powoli śmietanę, energicznie mieszając.
Zupę podaję z orzeszkami piniowymi i posiekaną bazylią.

Smacznego

3 komentarze:

  1. też wiele lat po wyprowadzce z domu rodzinnego zup nie gotowałam. Teraz powoli wracamy do zup. Zainspirowałaś mój jutrzejszy obiad - zupa krem z cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie życzę smacznego:) A zupy trzeba jeść bo są zdrowe, szkoda tylko, że do zdrowego odżywiania trzeba dorosnąć:P

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...