środa, 7 marca 2012

Murzynek 'mon cheri'

... czyli murzynek z dżemem wiśniowym, nasączony wiśniowa nalewką.
Przepis na ciasto ma więcej lat niż ja, a dostałam go od siostry bliźniaczki mojego dziadka. Jest to jeden z najlepszych przepisów jaki wypróbowałam na murzynka. 
Ciasto jest wilgotne i mocno pijane, dlatego też jest to słodycz zdecydowanie tylko i wyłącznie dla dorosłych. Bo w sumie nie ma to tamto, nam (tym liczącym kolejne 18nastki), tez się coś od życia należy:)



Murzynek 'mon cheri':
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka dżemu wiśniowego
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 150 ml likieru wiśniowego lub wiśniówki
  • 50 ml wody 
  • polewa czekoladowa z TEGO przepisu, suszone wiśnie - do dekoracji

Mąkę mieszam z kakao i soda, przesiewam.
W dużej misce ubijam na gładką i puszystą masę jajka z cukrem, dodaję dżem, masło i śmietanę, dokładnie mieszam. Następnie wsypuję mąkę, miksuję aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Gotową masę wlewam do tortownicy o śr. 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st. ok 1 h, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzę w foremce na kratce kuchennej.

W szklance mieszam likier lub wiśniówkę z woda. Ostudzone ciasto delikatnie nakłuwam wykałaczką i nasączam równomiernie mieszaniną alkoholu i wody.

Gotowe nasączone ciasto polewam polewą czekoladową i dekoruję suszonymi wiśniami.

Smacznego

3 komentarze:

  1. poproszę kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj chetnie bym zrobila i zjadla... niestety maz nie lubi niczego wisniowego ;( a sama nie zjem calego bo niestety kg ida nie tam gdzie powinny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam to ciasto na dole piekarnika około godziny i mimo że patyczek był suchy to murzynek od dołu był bardzo zbity i gąbczasty, natomiast z góry był świetnie wypieczony. Wątpię żeby tak to miało wyglądać... Myślisz że było to spowodowane piekarnikiem? Albo masz jakąś radę jak temu zaradzić w przyszłości? Z góry dziękuję
    Maja

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...