Murzynek:
- 1 kostka masła
 - 1 ½ szklanki drobnego cukru
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 3/4 szklanki wody
 - 4 łyżki kakao
 - 5 jajek (żółtka oddzielone od białek)
 - 1 szklanka mąki
 - 1 szklanka mielonych migdałów*
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Polewa:
- 3 łyżki masła
 - 4 łyżki cukru
 - 4 łyżki kakao
 - 1/2 szklanki śmietany kremówki
 
Murzynek:
Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę, kakao umieszczam w garnuszku i zagotowuję na średnim płomieniu. Kiedy masa zaczyna wrzeć zdejmuję garnek z kuchenki i odstawiam do przestygnięcia na ok 20 min. 
W międzyczasie mąkę mieszam z migdałami i proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. 
Kiedy masa kakaowa jest już lekko ostudzona dodaję do niej żółtka, mąkę z migdałami, dokładnie mieszam przy pomocy miksera. Na koniec dodaje ubite białka i mieszam delikatnie przy pomocy szerokiej szpatułki. Gotową masę wylewam do wysmarowanej masłem blaszki. Piekę ok 1 h w 180°C. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej w formie.
Polewa:
Masło, cukier, kakao umieszczam w garnuszku i podgrzewam na małym płomieniu do chwili rozpuszczenia cukru. Na koniec dodaję kremówkę, dokładnie mieszam. Gotową polewę wylewam na zimne, wyjęte z blaszki ciasto. Wstawiam do lodówki na ok 2 h, do czasu zastygnięcia polewy.
Smacznego
* Zamiast migdałów można dodać drugą szklankę mąki, ale polecam migdały ponieważ dzięki nim ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość.
* Zamiast migdałów można dodać drugą szklankę mąki, ale polecam migdały ponieważ dzięki nim ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość.
tak pysznie o nim napisałaś.. że mam ochotę ukraśc największy kawałek!
OdpowiedzUsuńAch murzynek pozostał tylko słodkim wspomnieniem... Na szczeście jest banalnie łatwy i szybki w wykonaniu wiec chyba będzie wkrótce powtórka... zapraszam:)
OdpowiedzUsuń