piątek, 27 kwietnia 2012

Pampuchy na parze


Szperając w otchłani mojej wielkiej zamrażarki, odkryłam mały woreczek z truskawkami. Kiedy tylko je zobaczyłam, od razu wiedziałam co z nimi zrobię, pampuchy na parze. Takie same jakie robi moja babcia, tak samo pachnące rodzinnym domem, takie, za którymi tęskni się na samo wspomnienie.

Pampuchy na parze:
  • 250 g mąki
  • 125 mi mleka ciepłego
  • 5 g drożdży instant
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, miękkiego
  • szczypta soli

     
  • 250 g truskawek zmiksowanych z 2 łyżkami cukru i ½ szklanki jogurtu naturalnego

Mleko mieszam z drożdżami i jedną łyżeczka cukru, odstawiam na ok 15 min w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszam z cukrem, solą, jajkami, dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciastko (ok 10 min). Następnie dodaję miękkie masło i dalej wyrabiam (ok 5 min). Wyrobione ciasto przekładam do posmarowanej tłuszczem miseczki i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 30 min do napuszenia.
Po tym czasie dziele ciasto na 6 równych kul i formuję z nich bułeczki. Uformowane bułeczki układam na stolnicy oprószonej maka i przykrywam ściereczką. Zostawiam do wyrośnięcia na ok 15 min.
W garnku do gotowania na parze zagotowuję wodę z dwoma łyżkami cukru, nakładam część z sitem, gotuję pampuchy na parze przez ok 7-10 min pod przykryciem.
Gotowe przekładam na talerz i natychmiast podaje polane sosem truskawkowym.

Smacznego

6 komentarzy:

  1. O z nieba mi spadłaś KAsiu z tym przepisem :) mój mąż je lubi, a mnie się wydawały pioruński trudne do zrobienia więc szłam na łatwiznę i serwowałam sklepowe ;) Ale skoro są takie łatwiutkie to zrobię w przyszłym tygodniu :)
    JEszcze raz dzięki za przepis
    gabroska

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak czasem poszperać czasami w zamrażalce, ja znalazłam jagody, pampuchy uwielbiam i zawsze jadłam na słodko, a może tak z sosem np. gulaszowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pampuchów nigdy nie lubiłam, ale dlatego, że występowały z dużą ilością mięsa i sosu. Nigdy jednak nie jadłam pampuchów na słodko i do tego z moimi ukochanymi truskawkami i coś tak czuję, że odkryję pampuchy na nowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia tez takie robila, uwielbiam je na slodko i slono,dziekuje z przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis! Wyszło pysznie ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest bardzo mała porcja!!!! Na 1 osobę ledwo starczy

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...