sobota, 18 sierpnia 2012

Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra

Stało się, polubiłam krewetki:)
Inspirując się smakami poznanymi w pewnej greckiej tawernie, przygotowałam krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli, świeżą kolendrą. Całość skropioną sokiem z cytryny stworzyła pyszną przekąskę idealnie nadającą się na piknik.
Niezwykłe łatwy i prosty przepis polecam wszystkim amatorom tych owoców morza oraz czosnku który jest dość mocno wyczuwalny w daniu.

Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra:
  • 200 g ugotowanych krewetek królewskich
  • 50g masła
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sól

Masło rozpuszczam na patelni, dodaję czosnek i płatki chilli, smażę ok 1 min. Następnie dodaję krewetki, smażę na średnim płomieniu ok 3-5 min aż lekko się przyrumienią. Dodaję posiekaną kolendrę, smażę jeszcze przez 1 min, zdejmuję patelnie z kuchenki. Skrapiam całość obficie sokiem z cytryny, przyprawiam do smaku solą.

Smacznego

5 komentarzy:

  1. Super!
    Takie przepisy właśnie lubię - krewetki, masło, kolendra - połączenie prostych smaków, które daje niesamowite doznania!

    Zapraszam także do siebie twardyszparag.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie krewetki mają wspaniały smak. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu OGROMNIE dziękuję za twój blog. Po powrocie z podróży po Włoszech miałam na dnie szafki słoiczek z kasztanami. Nie wiedziałam tak naprawdę, co z nim zrobić Prawie dwa miesiące czekał na "swój czas" :). Wrzuciłam dziś w google "ciasto czekoladowo-kasztanowe" i wyskoczył mi Twój przepis. To cudo (tak, przyznam się, wylizałam miskę)właśnie zaczyna pachnieć w piekarniku. Raz jeszcze dziękuję za przepis i już wiem, że będę tu zaglądać częściej :)
    Jeżeli masz ochotę, to pewnie jutro lub pojutrze na moim blogu pojawi się tekst dziękczynny za ten przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie, a jeżeli będziesz miała ochotę to przeczytać, zapraszam http://faf-po-godzinach.blog.onet.pl/
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo serdecznie dziękuję za tak miły komentarz, mam nadzieję, że ciasto będzie Ci smakowało:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...