Połączenie smaków iście
włoskie, idealne na upalne dni lata pełne słońca i wspaniałego
humoru.
Linguine alla puttanesca*:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
 - 1 ząbek czosnku, posiekany
 - 8 filecików anchois
 - ½ łyżeczki płatków suszonego chilli
 - 50 g solonych kaparów, opłukanych pod zimna wodą
 - 100 g czarnych oliwek, pokrojonych na połówki
 - 600 g pomidorków koktajlowych
 - 500 g makaronu linguine, ugotowanego
 - sól
 
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję
czosnek i anchois, smażę na średnim płomieniu ok 2 min. Następnie
dodaję płatki chilli, kapary i oliwki, smażę ok 3 min.
Na koniec dodaję pomidorki koktajlowe,
smażę całość na dużym płomieniu ok 8 min. Doprawiam do smaku
solą. 
Do gotowego sosu dodaję ugotowany
wcześniej makaron, smażę jeszcze przez chwile, mieszając stale,
aż do momentu w którym cały makaron pokryty będzie sosem. Podaję
natychmiast.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's pasta'.
Idealne! I masz racje, z sezonu pomidorowego nalezy korzystac :)
OdpowiedzUsuńA swoja droga, milo by bylo znow sie spotkac!
Uwielbiam to spaghetti :)
OdpowiedzUsuń