poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto bananowe

Prostota tego ciasta zwala z nóg, do jego wykonania poza składnikami oczywiście jest nam potrzebny jedynie garnek, jakiś widelec lub łyżka i blaszka do pieczenia. W jego przygotowanie nie musimy wkładać ani dużo zapału, ani czasu, jedynie chęć do odmierzenia i wymieszania składników.
Ciasto samo w sobie jest średnio słodkie, co moim zdaniem jest atutem, ciężkawe i sycące. Mimo to trudno ciężko poprzestać na jednym kawałku i kusi by wziąć jeszcze jeden, chociaż mały kęs.

Ciasto bananowe:
  • 3-4 średniej wielkości, dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • ½ (125 g) kostki masła
  • 1 szklanka ciemnego brązowego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki wody

Ciasto
W garnku rozpuszczam masło, zdejmuję z kuchenki. Dodaję cukier, ekstrakt waniliowy, banany, śmietanę i jajka, dokładnie mieszam.
Mąkę mieszam z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślano-bananowej, mieszam do czasu połączenia się składników.
Gotową masę wlewam do prostokątnej formy (25x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w 180 st ok 50-60 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchenne (przez ok 20-30 min w formie, następnie wyjmuję i studzę do końca bez).
Polewa
W rondlu umieszczam czekoladę, kremówkę i wodę, podgrzewam na małym płomieniu, stale mieszając, do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Gotową polewą polewam ostudzone ciasto, pozostawiam do zastygnięcia.

Smacznego

16 komentarzy:

  1. dokładnie :) idealne do kawki na chłodne popołudnia, świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś jadłam bananowe ciasto i bardzo mi smakowało...

    OdpowiedzUsuń
  3. mieszam to znaczy: łyżką, trzepaczką czy mikserem? czy nie ma to żadnego znaczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mieszałam drewnianą łyżką:) można też widelcem lub ew trzepaczką, ale nie mikserem. Składniki trzeba mieszac jedynie do poleczenia się, nie trzeba ich dokładnie miksować.

      Usuń
  4. co to znaczy niepełna szklanka mąki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zle to ujelam, chodzilo mi o takie szklanki na plasko nie z gorka:) juz poprawilam przepis.

      Usuń
  5. Zapowiada się pysznie! Sama spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś wypróbuję :) Kasia M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też dziś wypróbuję choć zostały mi tylko dwa banany:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlsnie upieklam w foremkach do mufinek, PYCHOTA!!!!!! dziekuje:)) Joanna

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie się za niego wzięłam. Tylko nie wiem, czy to masło mam wystudzić, czy może być ciepłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ogół dodaję lekko przestudzone, nie musi byc zimne.

      Usuń
  10. Upiekłam i nawet mi się udało, bo zazwyczaj nie mam ręki do ciast. Bajeczne. Rzeczywiście idealne do kawki. Szybkie i dobre. Iza

    OdpowiedzUsuń
  11. Można podać zamiast śmietany Jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi sie ze mozna, ale musi to byc jogurt pelnotlusty.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...