Krucho-drożdżowy cebularz z makiem:
Farsz cebulowo-makowy:
Farsz cebulowo-makowy:
- 4 cebule, obrane i pokrojone w piórka
 - 2 łyżki masła
 - 1 łyżka maku
 - 1/2 łyżki cukru
 - sól, pieprz
 
Ciasto:
- 250 g mąki
 - 1/4 kostki masła
 - 1 żółtko
 - 3 łyżki śmietany
 - 1 łyżeczka drożdży instant
 - szczypta soli
 
- rozmącone jajko do posmarowania ciasta
 
Masło rozpuszczam na patelni, dodaję cebule, przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości. Kiedy cebula jest już miękka i szklista, dodaję cukier i smażę jeszcze 3 minuty. Zdejmuję patelnie z kuchenki, dodaję mak, dokładnie mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mąkę mieszam z solą i drożdżami. Dodaję masło i ucieram między placami. Żółtko mieszam ze śmietaną, dodaję do mąki i zagniatam ciasto.
Ciasto wałkuję na prostokąt, wykładam na nie farsz i zwijam wzdłuż dłuższego boku*. Zwinięty cebularz, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam do napuszenia na ok 30 min. Po tym czasie smaruję cebularz rozmąconym jajkiem, nacinam (aż do farszy) po skosie w kilku miejscach i piekę 35 min w 180°C.
Smacznego
*Tutaj znajdziecie film jak zapleść cebularz w taki sposób jak ja to zrobiłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.