poniedziałek, 20 grudnia 2010

Krucho-drożdżowy cebularz z makiem

Alternatywą dla tradycyjnych uszek, jako dodatku do barszczu wigilijnego, jest cebularz z makiem. Słodka, duszona cebulka ukryta w krucho drożdżowym cieście, na pewno posmakuje amatorom tego warzywa. Mak dopełnia smaku i nadaje odrobinę świątecznego charakteru wypiekowi.
Krucho-drożdżowy cebularz z makiem:

Farsz cebulowo-makowy:
  • 4 cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka maku
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • szczypta soli

  • rozmącone jajko do posmarowania ciasta

Masło rozpuszczam na patelni, dodaję cebule, przykrywam i duszę na małym ogniu do miękkości. Kiedy cebula jest już miękka i szklista, dodaję cukier i smażę jeszcze 3 minuty. Zdejmuję patelnie z kuchenki, dodaję mak, dokładnie mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mąkę mieszam z solą i drożdżami. Dodaję masło i ucieram między placami. Żółtko mieszam ze śmietaną, dodaję do mąki i zagniatam ciasto.
Ciasto wałkuję na prostokąt, wykładam na nie farsz i zwijam wzdłuż dłuższego boku*. Zwinięty cebularz, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam do napuszenia na ok 30 min. Po tym czasie smaruję cebularz rozmąconym jajkiem, nacinam (aż do farszy) po skosie w kilku miejscach i piekę 35 min w 180°C.

Smacznego

*Tutaj znajdziecie film jak zapleść cebularz w taki sposób jak ja to zrobiłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...