czwartek, 16 grudnia 2010

Zrazy z kaparami i serem halloumi

Ze zrazami w moim wykonaniu jest tak, że rzadko kiedy są takie same. Na ogół zawijam w nie to na co akurat mam ochotę albo to co wpadnie mi w oko podczas przeszukiwań lodówki. Ostatnio postanowiłam zrobić eksperyment i zawinęłam w schab kapary, paprykę i serek halloumi. W efekcie powstały pyszne zrazy, które jeszcze nie raz mam nadzieję powtórzyć.

Zrazy z kaparami i serem halloumi:

  • 8 plastrów schabu na zrazy
  • mały słoiczek kaparów
  • 150 g sera halloumi
  • 8 paseczków papryki
  • ostra musztarda angielska
  • sól, pieprz, kumin, oregano

Schab rozbijam lekko tłuczkiem, oprószam go solą i pieprzem. Kapary odsączam na sitku, ser halloumi trę na tarce o dużym oczki. Plastry schabu smaruję musztardą, układam na nich kilka kaparów, trochę sera, papryke, zawijam i spinam wykałaczką.
Gotowe zrazy układam w naczyniu żaroodpornym, posypuje szczyptą kuminu i oregano, dodaje wiórek masła, przykrywam pokrywką albo folią aluminiową i piekę ok 35-45 min w 200°C.
Podaję polane sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia zabielonym odrobiną śmietany.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...