poniedziałek, 6 grudnia 2010

Muffiny otrębowe z ziarnami

Zdrowe muffiny z dużą ilością ziaren, idealne na szybkie śniadanie bądź przekąskę. Są bardzo smaczne i sycące, zjedzone dwie naraz to aż nadto. Nie każdemu muszą smakować ponieważ są mało słodkie i zawierają dużo otrąb, które nadają im charakterystycznego smaku. Jak dla mnie jedne z najlepszych jakie dotychczas jadłam.

Muffiny otrębowe z ziarnami (10-12 sztuk)
  • 3/4 otrębów pszennych
  • 3/4 otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki prażonych ziaren dyni
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki syropu złocistego (Golden Syrup) albo miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W dużej misce mieszam suche składniki z ziarnami. W mniejszej łączę wszystkie mokre i przelewam je do suchych. Mieszam krótko do momentu połączenia składników.
Foremki muffinowe wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem równo z brzegiem.
Piekę ok 20-25 min w 200°C (stan upieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem). Po upieczeniu zostawiam muffiny jeszcze na kilka minut w foremkach, następnie wykładam je do wystudzenia na kratkę kuchenną.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...