Muffiny otrębowe z ziarnami (10-12 sztuk)
- 3/4 otrębów pszennych
 - 3/4 otrębów owsianych
 - 1/2 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
 - 3 łyżki prażonych ziaren dyni
 - 2 łyżki prażonego sezamu
 - 2 łyżki siemienia lnianego
 - 2 łyżki maku
 - szczypta soli
 
- 1 jajko
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1/2 szklanki maślanki
 - 1/3 szklanki syropu złocistego (Golden Syrup) albo miodu
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
W dużej misce mieszam suche składniki z ziarnami. W mniejszej łączę wszystkie mokre i przelewam je do suchych. Mieszam krótko do momentu połączenia składników.
Foremki muffinowe wykładam papilotkami i wypełniam je ciastem równo z brzegiem. 
Piekę ok 20-25 min w 200°C (stan upieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem). Po upieczeniu zostawiam muffiny jeszcze na kilka minut w foremkach, następnie wykładam je do wystudzenia na kratkę kuchenną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.