Uwielbiam szpinak i makaron. Tego drugiego niestety zbyt często jeść nie mogę, ale dziś się skusiłam. Jak dla mnie połączenie idealne zarówno w smaku jak i szybkości przygotowania-ostatnio niestety nie miewam czasu na pichcenie.
Orzeszki piniowe dopełniają swoją słodkością i delikatnością smak dania czyniąc je też na swój sposób wykwintnym.
Makaron ze szpinakiem i prażonymi orzeszkami piniowymi:
- 400 g szpinaku mrożonego*
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól
- 200 g dowolnego makaronu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu, zahartowanego zimną wodą
- 2 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni
Szpinak wrzucam na patelnie i podgrzewam na średnim płomieniu do czasu aż mrożonka całkowicie rozmarznie. Odparowuję większość wody pozostałej po odmrażaniu. Dodaję czosnek i masło, podsmażam ok 1 min. Następnie dodaję parmezan, makaron i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą. podsmażam ok 2 min, aby do momentu, w którym makaron jest podgrzany. Posypuję gotowy makaron prażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego
* Można użyć świeżego szpinaku, który najpierw należy oczyścić, zblanszować i drobno posiekać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.