poniedziałek, 14 marca 2011

Naleśniki z twarogiem i gorącym sosem malinowym

Nasze sobotnie śniadanie. Romantyczne, troszkę smutne, refleksyjne... Optymistyczne:)










Naleśniki z twarogiem i gorącym sosem malinowym:

Masa twarogowa:
  • 500 g twarogu, trzykrotnie mielonego
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka jajek

  • 8 naleśników

Gorący sos malinowy:
  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • prażone płatki migdałowe


Masa twarogowa:
Twaróg, cukier, ekstrakt i żółtka umieszczam w misce i dokładnie mieszam. Gotowa masę twarogową odstawiam na ok 1 h do lodówki.
Wcześniej przygotowane naleśniki smaruję do połowy masą twarogową, składam podwójnie na pół. Gotowe naleśniki przykrywam szczenie folią spożywczą i odstawiam do lodówki na 2 h.
Gorący sos malinowy:
Maliny i cukier umieszczam w garnuszku, gotuję na średnim płomieniu do czasu, aż maliny puszczą sok a cukier się rozpuści. Kiedy to nastąpi skrobię mieszam z wodą i wlewam do malin. Mieszam szybko i dokładnie, gotuję ok 1 min, aż sos się zagęści.
Naleśniki układam na talerzy*, polewam je gorącym sosem, posypuję migdałami.

Smacznego

* Kiedy mam ochotę na ciepłe naleśniki podsmażam je na odrobinie masła.

2 komentarze:

  1. cudne.
    tylko.. dlaczego napisałaś, że smutne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo to jedno z naszych ostatnich wspólnych śniadań przed 5-miesięczną rozłąką:(

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...