sobota, 19 marca 2011

Zapiekanka z kurczakiem, szparagami i ciastem francuskim

W ostatnich dniach wiele się dzieje. Przeprowadzka, podróż, poznawanie nowych ludzi, załatwianie miliona pilnych spraw w trybie 'na już'...
W takich dniach na ogól nie mam czasu zjeść, dlatego mile widziany jest jeden, ale konkretny posiłek w ciągu dnia. Takim na pewno jest zapiekanka z kurczakiem, szparagami i ciastem francuskim. Sycące i pyszne danie dla każdego.

Zapiekanka z kurczakiem, szparagami i ciastem francuskim:
  • 200 g mięsa z piersi albo udek kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 250 g szparagów, z odciętymi końcówkami
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 25 g masła, rozpuszczonego

Od szparagów odcinam główki, odkładam je na bok, łodyżki kroję w 1.5 cm kawałki.
Mięso z kurczaka podsmażam na średnim płomieniu, ok 5 min, często mieszając. Kiedy kawałki mięsa są już lekko zarumienione, dodaję pokrojone łodyżki szparagów i zalewam wszystko bulionem. Gotuję na średnim płonieniu ok 10 min. Po tym czasie dodaję główki szparagów, gotuję ok 1 min. Na koniec śmietanę mieszam ze skrobia i wlewam na patelnie, dokładnie mieszam i gotuję ok 3 min, do momentu zgęstnienia sosu.
Gotowy farsz przekładam do jednego dużego i płaskiego naczynia żaroodpornego*, przykrywam je płatem ciasta francuskiego, które dokładnie dociskam do brzegów naczynia. Nacinam ciasto nożem w kilku miejscach, smaruje masłem przy pomocy pędzelka kuchennego i zapiekam w 180 ok 25-30 min, do momentu zarumienienia się ciasta.

Smacznego

* Użyłam 2 mniejszych form o wymiarach 13x20 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...