piątek, 25 marca 2011

Pasta z wędzonej makreli

Kolejna pasta rybna ponieważ bardzo lubię przeróżne smarowidła kanapkowe. Poczynając od pasztetów, past rybnych, przez pasty warzywne i serki, kończąc na dżemach. Mogłabym je jeść codziennie, smarując nie tylko na chleb, ale też na placki, naleśniki, zamaczając w nich warzywa albo po prostu łyżeczką lub palcem wprost z miseczki.

Pasta z wędzonej makreli*:
  • 400g mięsa wędzonej makreli, bez skóry i ości
  • 4 cebule dymki, obrane i drobno posiekane
  • 200 g serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki kremowego chrzanu
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • sól, pieprz

  • rzeżucha do podania

Makrele kroje drobno, mieszam z dymką. Serek mieszam z chrzanem i przekładam do ryby. Dodaję sok z cytryny, dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, wstawiam do lodówki na min 2 h aby smaki się przegryzły.
Pastę podaje z pieczywem i rzeżuchą do posypania

Smacznego

* Przepis zmieniłam i dostosowałam do swoich potrzeb i upodobań. Oryginalny pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a „Każdy może gotować”.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto je wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...