środa, 30 marca 2011

Placuszki ryżowe

Zjadłam je na śniadanie, dziadek na drugie śniadanie, mama i babcia na obiad czyli idealne na każdy posiłek w ciągu dnia. Idealne gdy w lodówce 'zalega' ryż ugotowany na obiad poprzedniego dnia, z którym nie wiadomo co począć.
Delikatnie słodkie, lekkie i pyszne odkrycie ostatniego tygodnia, które gorąco polecam:)

Placuszki ryżowe:
  • 1 jajko, rozmącone
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 7 łyżek ugotowanego ryżu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder, syrop klonowy , dżem

Mieszam jajko, serek, mleko i ekstrakt. Mąkę mieszam z cukrem pudrem, dodaję do masy jajecznej wraz z ryżem, mieszam do połączenia składników. Gotowe ciasto na placko odstawiam na 10 min.
Na patelni rozgrzewam olej, formuję placki przy pomocy łyżki stołowej, smażę każdy ok 2 min na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podaję na ciepło lub zimno oprószone cukrem pudrem, z syropem klonowym lub dżemem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...