Delikatnie słodkie, lekkie i pyszne odkrycie ostatniego tygodnia, które gorąco polecam:)
Placuszki ryżowe:
- 1 jajko, rozmącone
- 1 łyżka serka mascarpone
- ¼ szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 7 łyżek ugotowanego ryżu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder, syrop klonowy , dżem
Mieszam jajko, serek, mleko i ekstrakt. Mąkę mieszam z cukrem pudrem, dodaję do masy jajecznej wraz z ryżem, mieszam do połączenia składników. Gotowe ciasto na placko odstawiam na 10 min.
Na patelni rozgrzewam olej, formuję placki przy pomocy łyżki stołowej, smażę każdy ok 2 min na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podaję na ciepło lub zimno oprószone cukrem pudrem, z syropem klonowym lub dżemem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.