środa, 1 czerwca 2011

Makaron z sosem z trzech serów

Zapałałam wielką miłością do makaronów. Robię je na różne sposoby, eksperymentując i łącząc nowe smaki. Czasami moje próby kończą się niepowodzeniem, czasami sukcesem, tak jak dzisiejsza.
Ten przepis powinien nosić tytuł: 'Ekspresowy makaron z resztkami zalegającego w lodówce sera'. Doskonały na szybki, ale bardzo pożywny obiad.
'Vivat ser'!

Makaron z sosem z trzech serów:
  • 250 g makaronu; u mnie drobne muszelki
  • 1 łyżka masła
  • 75 g tartego parmezanu
  • 50 g sera gorgonzola
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy odcedzam, zostawiam pół szklanki wody z gotowania. Nie przelewam makaronu zimną wodą!
Przekładam makaron z powrotem do garnka, dodaję łyżkę masła i wodę z gotowania, dokładnie mieszam.
W misce mieszam parmezan, pokrojona na kawałki gorgonzolę i mozzarellę z jajkiem i śmietaną. Dodaję do makaronu i na bardzo małym płomieniu gotuję, stale mieszając ok 3 min.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Brzmi bardzo smakowicie. Też jestem pasjonatką dań z makaronu. Swoją pasją do makaronów i serów zaraziłam rodzinę, nawet mojego synka niejadka - wcześniej nawet nie chciał spojrzeć na makaron. Zaraz idę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...