środa, 25 maja 2011

Tarta z kremem z serkiem mascarpone i truskawkami

Z okazji Dnia Mamy dla mojej Mamusi – wszystkiego najlepszego! :)
Pyszna tarta z kremem z kremówki i serka mascarpone, którego słodycz zrównoważyłam sezonowymi truskawkami. Wszystkie te pyszność ułożyłam na spodzie, który nie wymaga pieczenia. Ciasto łatwe, szybkie i przyjemne.

Tarta z kremem z serkiem mascarpone i truskawkami:

Spód:
  • 300 g ciastek digestive
  • 100 g masła
Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

  • świeże truskawki do przybrania

Spód:
Ciastka wsypuje do woreczka, zamykam go szczelnie i miażdżę ma bardzo drobne okruchy przy pomocy wałka, przesypuję do miski. Masło rozpuszczam w rondelku i dodaję do pokruszonych ciastek, mieszam bardzo dokładnie. Okruszki otoczone masłem wysypuję do formy na tartę i uciskam przy pomocy dłoni (bardzo dokładnie przy połączeniu ścianek z dnem formy). Wyłożoną formę wkładam na 15 min do lodówki.
Krem:
Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję serek i dokładnie miksuję. Na koniec wsypuję cukier i wlewam sok z cytryny, dokładnie mieszam.
Gotowy krem wykładam ostrożnie na ostudzony spód, wygładzam i dekoruję truskawkami. Tartę wstawiam na ok 1-2 h do lodówki.

Smacznego

2 komentarze:

  1. kasiu, a czy można pokrojone owoce umieścić w serku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można owoce umieścić w serku:)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...