Kolejnym urokiem własnej hodowli warzyw jest duża ilość ogórków. Z tych, które nie mieszczą się w słoikach robimy ogórki małosolne, wg przepisu mojej babci.
Szczerze mówiąc, żadne kupne ogórki nawet nie umywają się do tych tradycyjnych od wielu lat robionych w moim domu.
Bo wszystko co jest z przepisu mojej babci nie ma sobie równych:)
Ogórki małosolne:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 4 liście chrzanu, umyte
- 30-40 liści z drzewa wiśniowego
- 20 liści z krzaka porzeczki
- 2 duże garście kopru z łodygami
- 5 ząbków czosnku
- 3 l wody
- 3 czubate łyżki soli
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Na spodzie dużego glinianego garnka (lub garnka ze stali nierdzewnej) układam 2 liście chrzanu, 15-20 liści z drzewka wiśniowego, 10 liści z krzaka porzeczki, 1 garść kopru. Na to układam ogórki, na ogórki wykładam resztę liści, kopru i czosnek.
W garnku zagotowuję wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Kiedy woda się przegotuje zalewam nią ogórki. Na wierz kładę talerzyk do góry dnem, garnek przykrywam pokrywką, owijam folią (np. dużą reklamówką) i opatulam kocem. Zostawiam na 24 h. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Najlepsze jednak są po ok 48 h.
Smacznego
Bardzo ciekawy przepis na ogórki małosolne! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńzawsze robię ogóreczki z liśćmi wiśni a z liśćmi porzeczki jeszcze nie próbowałam:) Ja robię porcje po 0,5 kg ogóreczków, bo zanim byśmy we dwoje zjedli 3 kg, to już dawno byłyby kiszone a nie małosolne;)
OdpowiedzUsuńAgna na 5-ciu / 6-ciu mieszkańców mojego domu 3 kg to czasem za mało:)
OdpowiedzUsuń