wtorek, 12 lipca 2011

Ogórki małosolne

Kolejnym urokiem własnej hodowli warzyw jest duża ilość ogórków. Z tych, które nie mieszczą się w słoikach robimy ogórki małosolne, wg przepisu mojej babci.
Szczerze mówiąc, żadne kupne ogórki nawet nie umywają się do tych tradycyjnych od wielu lat robionych w moim domu.
Bo wszystko co jest z przepisu mojej babci nie ma sobie równych:)

Ogórki małosolne:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 liście chrzanu, umyte
  • 30-40 liści z drzewa wiśniowego
  • 20 liści z krzaka porzeczki
  • 2 duże garście kopru z łodygami
  • 5 ząbków czosnku

  • 3 l wody
  • 3 czubate łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Na spodzie dużego glinianego garnka (lub garnka ze stali nierdzewnej) układam 2 liście chrzanu, 15-20 liści z drzewka wiśniowego, 10 liści z krzaka porzeczki, 1 garść kopru. Na to układam ogórki, na ogórki wykładam resztę liści, kopru i czosnek.
W garnku zagotowuję wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Kiedy woda się przegotuje zalewam nią ogórki. Na wierz kładę talerzyk do góry dnem, garnek przykrywam pokrywką, owijam folią (np. dużą reklamówką) i opatulam kocem. Zostawiam na 24 h. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Najlepsze jednak są po ok 48 h.

Smacznego



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis na ogórki małosolne! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze robię ogóreczki z liśćmi wiśni a z liśćmi porzeczki jeszcze nie próbowałam:) Ja robię porcje po 0,5 kg ogóreczków, bo zanim byśmy we dwoje zjedli 3 kg, to już dawno byłyby kiszone a nie małosolne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agna na 5-ciu / 6-ciu mieszkańców mojego domu 3 kg to czasem za mało:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...