środa, 6 lipca 2011

Szarlotka sypana

Mała uczta na cześć zakończenia prac remontowych w mojej kuchni. I choć brakuje jeszcze w niej wszystkiego poza lodówką i kuchenką jest piękna:)
A szarlotka smaczna. Tylko, że zdecydowanie nie jest to przepis na te porę roku, ponieważ jabłka dostępne w sklepach są za mało soczyste. Polecam, ale warto zaczekać z wypróbowaniem przepisu na sierpień albo wrzesień.

Szarlotka sypana:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 kg kwaśnych jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, startych na tarce z dużymi oczkami
  • cynamon
  • ¾ kostki masła prosto z lodówki

Mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszam i dzielę na 3 równe porcje.
W tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia układam warstwami na przemian jedną część składników suchych, połowę jabłek, ponownie suche składniki, jabłka i ostatnią część suchych składników. Na wierzch ścieram na tarce z dużymi oczkami zimne masło.
Szarlotkę piekę ok 1 h w 180. Gotową studzę w formie na kratce kuchennej.

Smacznego 

* Przepis pochodzi stąd.

3 komentarze:

  1. cierpliwie poczekam na odpowiednie jablka :) pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie warto poczekać:)
    Pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy do udziału w Konkursie Firmy Jelly Belly Polska. Zasady są proste: upiecz muffinki i udekoruj je żelkami Jelly Belly. Dodaj opis swojej muffinki - liczbę i nazwy użytych fasolek, skład kremu i rodzaj użytego ciasta.
    Zrób zdjęcie i wyślij je do nas na adres cupcakes@JellyBellyPOLSKA.com lub dodaj na stronie http://szybkajazda.pl/konkurs.php! Czekają na Ciebie atrakcyjne nagrody od Jelly Belly! Na zgłoszenia czekamy do końca wakacji, a we wrześniu, drogą głosowania internautów wyłonimy zwycięzców. Nagrodzimy aż 50 osób, więc warto wziąć udział w konkursie!
    Więcej informacji oraz regulamin konkursu na http://szybkajazda.pl/konkurs.php

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...