wtorek, 12 lipca 2011

Kabaczek w cieście

Słodki miękisz kabaczka ukryty po chrupiącym ciastem a la naleśnikowym jest tym na co czekam każdego lata.
Moja rodzina ma szczęście posiadać swój własny ogród działkowy gdzie dziadek hoduje przeróżne warzywa i owoce, w tym kabaczki … w rozmiarze xxl:) Kilka dni temu pojawiły się pierwsze, z których usmażyliśmy placki. W sezonie kabaczkowym będziemy je smażyć bardzo często, bo wszyscy w domu bardzo je lubimy.
Pojawią się również przepisy na leczo, kabaczka nadziewanego itp.

Kabaczek w cieście:
  • 1 gigantyczny kabaczek / 3 małe

  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Kabaczka(ki) myję dokładnie, nie obieram, kroję na 8 mm plasterki. Plastry kabaczka posypuję solą, układam w misce i zostawiam na ok 15 min aby puściły wodę.
Jajka mieszam z mąką i mlekiem, powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej. Osolone plastry kabaczka odsączam na ręczniku papierowym, każdy po kolei zamaczam w cieście i układam na patelni. Smażę na średnim płomieniu, za złoty kolor ok 2-3 min, z każdej strony.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Wlasnie robilam,rewelka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie robię, pierwszego już opędzlowałem i pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...