czwartek, 4 października 2012

Penne z sycylijskim pesto

Z jesienią bywa tak, że nie każdy i zawsze ją lubi.
Na mnie ta pora roku wpływa dość niekorzystnie, co owocuje nie raz w moim codziennym życiu i niestety również w gotowaniu. Po prostu nic mi się nie chce:)
Niestety czasami mimo, ze się nie chce czasami trzeba coś zrobić, np. coś do jedzenia. Wtedy bardzo przydatne są takie przepisy jak ten, expresowy, łatwy, smaczny.

Penne z sycylijskim pesto*:
  • 50 g blanszowanych migdałów, prażonych przez 10 min na suchej patelni
  • 20 świeżych liści bazylii
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 80 g tartego parmezanu
  • ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 500 g makaronu penne
  • liście bazylii do przybrania

Migdały, liście bazylii, suszone pomidory, czosnek i oliwę umieszczam w misie blendera, miksuję na gładką, kremową masę. Zmiksowaną masę przekładam do dużej miski, dodaję parmezan, mieszam przy pomocy widelca. Doprawiam całość do smaku sola i pieprzem.
Makaron gotuję al dente z dużej ilości wody. Ugotowany odcedzam na sicie, dodaje do pesto, dokładnie mieszam.
Podaje natychmiast z liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's Pasta'

4 komentarze:

  1. Pyszne danie. :) Niezawodna prostota makaronów to coś, co zawsze zachwyca

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makarony w każdej postaci...!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne to sycylijskie pesto, chociaż bardzie tłuste id zwykłego : ) Wygląda baardzo smakowicie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. To już wiem co będę miała na obiad wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...