W rozmiarze XL, niezbyt słodkie,
lekko ciągnące, z dodatkiem ukochanej białej czekolady. 
Ciasteczka można zrobić
oczywiście w mniejszym rozmiarze niż proponuję, jednak polecam
wykonać je większe ponieważ tylko w takie maja swój 'ciągnący'
urok.
Ciasteczka idealne:)
Belgijskie ciasteczka z białą
czekoladą (ok 25 szt, o średnicy ok 8-10 cm):
- 320 g mąki
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - ½ łyżeczka soli
 - 170 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
 - 200 g cukru demerara
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 150 g białej, czekolady posiekanej na kawałki ok 0.5 x 0.5 cm
 
Mąkę mieszam z sodą i solą,
odstawiam na bok.
W dużej misce ucieram masło z cukrem.
Dodaję jajko, żółtko i ekstrakt, dalej ucieram. Następnie dodaję
mąkę, mieszam do czasu całkowitego połączenia się
składników. Na koniec dodaje posiekaną czekoladę, mieszam całość
przy pomocy łyżki.
Z gotowego ciasta formuję kulki o
wielkości piłeczki pingpongowej, układam je w dużych odstępach,
na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia,
spłaszczam.
Piekę w 180 st przez ok 10-12 min, do
czasu aż brzegi ciasteczek się zarumienią. Gotowe ciasteczka
studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
Kasiu pewnie pyszne te Twoje ciasteczka :) ja tam uwielbiam białą czekoladę i na pewno byś mnie nimi kupiła :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życze kolejnych fajnych pomysłów :)
Olinka - Smakowy Raj
Bardzo zachęcające, a najbardziej to, że są trochę ciągnące :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wyglądają:) proste i smaczne ciasteczka, i do tego biała czekolada jak dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka z białą czekoladą! :-) Takie duże są najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastka z białą czekoladą, te muszę być rozkoszne!
OdpowiedzUsuńCiasteczka zapowiadają się bardzo smacznie, ale przed zrobieniem chciałabym się upewnić, czy w składnikach jest 1 jajko i 1 żółtko, czy 1 jajko i 1 białko (wymienione w sposobie przygotowania). Bardzo proszę o pomoc!
OdpowiedzUsuńKasia M.
Wybacz pomylke, juz poprawilam przepis:) ma byc zoltko.
Usuń