wtorek, 19 lutego 2013

Tosty z krewetkami w sezamie

Tą przystawkę często zamawiamy w pobliskiej chińskiej knajpce. Oboje z mężem bardzo ją lubimy, niestety cena, która za nią płacimy jest nieadekwatna do ilości. W związku z tym w ramach oszczędności i naszego domowego projektu 'wiem co jem' postanowiłam odtworzyć ją w domu.
Krewetki są stałą pozycją na liście moich zakupów, po niedzielnym obiedzie zostało mi sporo sezamu, a chleb to podstawa dziennego jadłospisu mojego męża, więc jedyne czego mi brakowało do zrobienia tostów to chęci. Dziś mnie naszły więc przyrządziłam pyszne i chrupiące tosty z krewetkami w sezamie.
Polecam jako przystawkę, jako przekąskę lub jako przysmak do pracy, np. dla męża:)

Tosty z krewetkami w sezamie (8 szt.):
  • 150 g ugotowanych krewetek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • duża szczypta soli
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 4 kromki chleba tostowego (użyłam zwykłego białego chleba na zakwasie), z okrojoną skórką
  • 1 białko, lekko rozmącone
  • ok 6 łyżek sezamu

  • olej do smażenia

Krewetki siekam bardzo drobno lub rozdrabniam je w misie blendera. Dodaję do nich majonez, sól i olej sezamowy, dokładnie mieszam. Gotową pastę krewetkową rozsmarowuję grubą warstwą na kromkach chleba. Każdą kromkę rozcinam na pół, po skosie, tworząc trójkątne tosty. Każdy tost (stroną z pastą krewetkową) namaczam w białku, następnie odciskam w sezamie, tak aby cała powierzchnia pasty była pokryta nasionami.
Gotowe tosty smażę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju ok 3-4 min po stronie sezamu (do momentu aż stanie się rumiany, ale nie przypalony) i ok 2 min po stronie chleba. Usmażone tosty przekładam na kawałek ręcznika papierowego.
Podaję jeszcze ciepłe lub studzę na kratce kuchennej aby zachowały chrupkość. Ostudzone przechowuję w lodówce zamknięte w szczelnym pojemniku max 2 dni.

Smacznego

2 komentarze:

  1. świetnie wyglądają, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! uwielbiam tosty, a takie nietypowe to już w ogóle muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...