Takim moim daniem jest zupa
mleczna z zacierkami, którą od kiedy pamiętam gotowała moja
babcia.
Zupa zacierkowa (to nasza domowa
nazwa:)) smakuje dzieciństwem, latami beztroski, pierwszymi
wyraźnymi wspomnieniami z życia.
Słodkawa, gęsta, prosta zupka,
która powoduje, że w oku kreci się łza a w sercu odzywa się
wielka tęsknota, za domem wypełnionym rodzinnym ciepłem,
uśmiechami i spokojem..., za Babcią dolewającą kolejną
dokładkę...
Zupa mleczna z zacierkami:
- ok 1 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 l mleka 3,2%
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Mąkę przesiewam, dodaje do niej
szczyptę soli, mieszam. Tworzę na środku mąki wgłębienie, w
które wbijam jajko. Mieszam całość intensywnie widelcem,
następnie zagniatam elastyczne, sprężyste i gładkie ciasto
(zajmuję to ok 5 min podczas intensywnego zagniatania).
Gotowe ciasto ścieram na tarce o dużym
oczku, namaczając je co jakiś czas w mące aby nie kleiło się do
tarki, a gotowe zacierki nie sklejały się ze sobą.
Starte ciasto rozkładam na lnianej
ściereczce i zostawiam na chwile aby obeschło.
W garnku doprowadzam do wrzenia ok ½
szklanki wody. Następnie dodaję mleko i zagotowuję. W momencie
kiedy mleko zaczyna się gotować zmniejszam płomień pod garnkiem
do minimum, dodaję zacierki, sól i cukier. Mieszam całość
widelcem aby rozdzielić zacierki, ponownie doprowadzam do wrzenia.
Gotuję ok 2-3 min mieszając co jakiś czas (zupa będzie próbować
uciec z garnka:P). Podaję natychmiast.
Smacznego
* Zupa mleczna z zacierkami ma
tendencje do gęstnienia. Aby ją rozrzedzić przed ponownym podaniem
należy zagotować w oddzielnym garnuszku ok 1 szklanki mleka i dodać
je do zupy w trakcie podgrzewania.
zacierki czyli wspomnienie dzieciństwa:) mniam
OdpowiedzUsuńmi babcia zawsze gotowała owsiankę ;)
OdpowiedzUsuńNie ma sensu trudzic sie z ugniataniem i scieraniem na tarce. Wystarczy mikserem z jedna widelka zmiksowac, super drobne, oddzielone kluseczki.. :) poza tym reszta super! B.smaczna, dzieciakom smakuje.. ale i tak smak tej zupy podawany w szpitalu po porodzie- nie do podrobienia :/
OdpowiedzUsuń