czwartek, 21 lutego 2013

Pomidorowa pasta z tuńczyka

Właśnie zajadam kanapki z tą przepyszną pastą (jakoś nie chce mi się robić normalnego obiadu:P) i śmiem stwierdzić, że jest to najlepsza pasta rybna jaką jadłam do tej pory.
W smaku trochę przypomina znaną zapewne wszystkim pomidorową pastą rybną, która można kupić w sklepach.
Ta jest jednak zdecydowanie smaczniejsza. Bardziej wyrazista, kremowa, aromatyczna i perfekcyjnie wyważona smakowo. Idealna w klasycznym połączeniu z ogórkiem konserwowym. Do tego robi się ekspresowo.

Pomidorowa pasta z tuńczyka:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (ok 160 g), odsączonego
  • 2-3 suszone pomidory w oleju, odsączone
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki umieszczam w misce, rozdrabniam przy pomocy blendera na gładką masę. Doprawiam do smaku pieprzem i ew odrobiną soli (u mnie nie było takiej potrzeby, ponieważ pomidory były dość słone).
Gotową pastę przekładam do czystego naczynia.
Podaję do chleba z ulubionymi dodatkami, np. ogórkiem konserwowym, marynowaną pieczoną papryką itp.

Smacznego

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...