poniedziałek, 6 grudnia 2010

Karkówka duszona z marchewką

Danie, które powstało przez przypadek, na niedzielny obiad. Soczyste kawałki mięsa, przesycone smakiem lekko ostrego od pieprzu sosu i słodka marchewka tworzą idealne połączenie. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego dania, które jest warte czasu jaki musimy poświecić na przygotowanie. A tak naprawdę nie jest go wiele, co jest kolejną zaletą potrawy.

Karkówka duszona z marchewką
  • 1.5 kg karkówki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 cebule
  • 0.5 litra bulionu cielęcego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz ziołowy
Karkówkę kroje w kostkę o wymiarach 4x4x4 cm, przekładam do miski, przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok 3 h.
Boczek kroję w kostkę. Cebulę i marchewkę obieram, kroję na grube ( ok 8 mm) talarki.
Na rozgrzana patelnię wrzucam boczek i powoli wytapiam tłuszczyk. Kiedy boczek będzie już mocno podsmażony zdejmuję go z patelni, nie wylewając tłuszczu i przekładam do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu z boczku* podsmażam kawałki karkówki, kiedy są już rumiane, przekładam je z patelni do naczynia, na boczek. Na tą samą patelnie wykładam cebule i marchewki i rumienię, kiedy są gotowe układam je na mięsie. Wszystko posypuję łyżeczką pieprzu ziołowego, odrobiną soli i łyżką mąki i wstawiam na ok 5 min do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po tym czasie wyjmuję naczynie, mieszam wszystkie składniki, zalewam je bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, wrzucam listek laurowy i wstawiam z powrotem do piekarnika. Temperaturę zmniejszam do 170 °C i piekę 30 min, po tym czasie przykrywam naczynie i piekę kolejne 30-45 min.
Podaję z podpiekanymi ziemniaczkami albo kaszą gryczaną.

Smacznego

* Jeżeli boczek jest chudy i wytopiło się z niego mało tłuszczu dolewam oliwy.

2 komentarze:

  1. Swietny przepis! ; )
    Mnie bardzo sie przydal, poniewaz pierwszy raz gotuje... ; ]
    Karkowka przepyszna.

    Zpowazaniem 13-latka

    OdpowiedzUsuń
  2. 13-latko, cieszę się, że Ci smakowało i zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Widzę bardzo wcześnie zaczynasz gotować, życzę powodzenia i samych sukcesów w gotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...