czwartek, 30 grudnia 2010

Pizza domowa. Ciasto na pizzę Jamie'go Oliver'a.

Zawsze po świętach przychodzi taki dzień, w którym mam ochotę na coś zupełnie innego niż wykwintne, tradycyjne świąteczne przysmaki. W takiej sytuacji najlepiej sprawdza się pizza, na którą kładę to na co tylko mam ochotę. Swoją pizzę robię na niezawodnym cieście z przepisu Jamie'go Oliver'a i prawie zawsze dodaję duszone pieczarki, sekretny składnik najpyszniejszej na świecie, pizzy domowej mojej babci.

Pizza domowa:

Ciasto na pizzę Jamie'go Oliver'a:
  • 250 g maki chlebowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 163 ml letniej wody
Sos pomidorowy:
  • 2/3 puszki siekanych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Dodatki*:
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i uduszonych na łyżeczce masła
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • kilka plasterków gotowanej szynki pociętej na paseczki
  • 200 g sera żółtego startego na dużym oczku
  • 15 czarnych oliwek
  • pieprz, suszone oregano/mieszanka ziół
Ciasto:
Mąkę przesiewam na stolnicę, mieszam z solą i robię w niej wgłębienie. Wodę mieszam z cukrem, oliwą i drożdżami, zostawiam na 15 min w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodaję wodę do mąki i mieszam za pomocą widelca aż składniki dobrze się połączą. Wyrabiam ciasto około 10 minut do momentu kiedy staje się gładkie, sprężyste i miękkie. Wyrobione ciasto formuję w kulę i przekładam do wysypanej mąką miski, przykrywam i odstawiam na 1 h, aby podwoiło objętość.

Sos:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek, mieszam i smażę do momentu, w którym zaczyna się rumienić. Dodaję pomidory i bazylię, doprawiam sola i pieprzem, doprowadzam do wrzenia. Kiedy to nastąpi zdejmuję patelnie z ognia i przecieram sos przez sito. Wlewam z powrotem na patelnię i gotuję ok 5 min do momentu uzyskania konsystencji, którą da się rozprowadzić na spodzie pizzy.

Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, wyjmuję je na stolnice posypaną mąką i wyrabiam kilka minut aby pozbyć się z niego nadmiaru powietrza. Wałkuję ciasto na wymiar blachy, której będę używała**
Przygotowany spód pizzy smaruję sosem pomidorowym i układam na nim dodatki w kolejności: pieczarki, szynka, papryka, ser, oliwki.
Przyprawiam odrobiną pieprzu i oregano/mieszanką ziół.
Piekę ok 20-25 min w 220°C .

Smacznego

*Dodatki są tylko moją propozycją.
** Zazwyczaj używam prostokątnej blachy o wymiarach 25x33 cm albo okrągłej o średnicy 30 cm.

1 komentarz:

  1. ja pizzę piekę w piekarniku nastawionym na max (250`C) i jeszcze po włożeniu włączam termoobieg. Gotowa w 4 minuty.
    Oryginalna jest pieczona w temp >400`C, więc staram się przynajmniej częściowo odtworzyć warunki.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...