środa, 18 maja 2011

Chłodnik z botwinki

Różowa zimna zupa na ciepłe dni, których niestety jakoś na razie w tym roku mało.
Skoro ciepło każe na siebie jeszcze poczekać, proponuję chłodnik z botwinki jako 'umilacz' czasu oczekiwania.
Mam nadzieję, że słoneczne dni nadejdą już wkrótce:)

Chłodnik z botwinki:
  • 1 duży pęczek botwinki bez buraczków, umyty i drobno posiekany
  • 400 ml wody
  • 5 łyżek soku z buraków
  • 1 litr kefiru
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 6-8 rzodkiewek, startych na tarce o dużym oczku
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

  • jajka ugotowane na twardo do podania

Wodę doprowadzam do wrzenia, dodaję botwinkę i sok z buraków, mieszam i gotuję ok 3 min, do czasu aż botwinka zmięknie. Kiedy to nastąpi zdejmuję garnek z kuchenki i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję kefir, czosnek, rzodkiewkę, koperek, sok z cytryny i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam. Wstawiam do lodówki na min 3 h.
Podaje z jajkiem ugotowanym na twardo pokrojonym w ćwiartki.

Smacznego

1 komentarz:

  1. ja dodaję koniecznie ogórka i potarkowane buraczki gotowane i szczypior.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...