Idealny przepis na chwilę, w której rodzi się pomysł: A może pizza?
Pizza ze szparagami i sosem śmietankowym z cebulką:
Ciasto na pizzę bez zagniatania:
- 250 g mąki pszennej
 - 5 g drożdży instant
 - 2/3 szklanki letniej wody
 - szczypta soli
 - ½ łyżeczki cukru
 
Sos śmietankowy z cebulką:
- 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
 - 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
 - 1 szklanka śmietany kremówki
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 
Dodatki:
- 15-20 szparagów, z uciętymi zdrewniałymi końcówkami
 - ser mozzarella
 - świeże, posiekane zioła do posypania, u mnie oregano
 
Ciasto:
Mąkę mieszam z drożdżami, solą i cukrem. Dodaje wodę, energicznie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki lub ręki do połączenia składników (ok 30 sekund).
Przykrywam lnianą ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1.5 h w ciepłe miejsce.
Sos:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, duszę ją na małym płomieniu ok 10 min. Następnie dodaję czosnek i smażę kolejne 2 min. Wlewam śmietankę, doprowadzam całość do wrzenia i gotuję kilka min aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą i pierzem.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągam na okrąg o średnicy ok 35 cm. Smaruję spód pizzy sosem, posypuję porwanym na kawałki serem, układam szparagi. Całość oprószam świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi ziołami. Pizzę piekę ok  25 min w 240-250.
Smacznego
* Przepis pochodzi  stąd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.