poniedziałek, 23 maja 2011

Pizza ze szparagami i sosem śmietankowym z cebulką

Genialne, cienkie i chrupiące ciasto, którego nie trzeba zagniatać. Do tego minimalizm dodatków w postaci kremowego śmietankowego sosu z cebulką, szparagów i sera.
Idealny przepis na chwilę, w której rodzi się pomysł: A może pizza?

Pizza ze szparagami i sosem śmietankowym z cebulką:

Ciasto na pizzę bez zagniatania:
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży instant
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru

Sos śmietankowy z cebulką:
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:
  • 15-20 szparagów, z uciętymi zdrewniałymi końcówkami
  • ser mozzarella
  • świeże, posiekane zioła do posypania, u mnie oregano

Ciasto:
Mąkę mieszam z drożdżami, solą i cukrem. Dodaje wodę, energicznie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki lub ręki do połączenia składników (ok 30 sekund).
Przykrywam lnianą ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na ok 1.5 h w ciepłe miejsce.
Sos:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, duszę ją na małym płomieniu ok 10 min. Następnie dodaję czosnek i smażę kolejne 2 min. Wlewam śmietankę, doprowadzam całość do wrzenia i gotuję kilka min aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą i pierzem.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągam na okrąg o średnicy ok 35 cm. Smaruję spód pizzy sosem, posypuję porwanym na kawałki serem, układam szparagi. Całość oprószam świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi ziołami. Pizzę piekę ok 25 min w 240-250.

Smacznego

* Przepis pochodzi stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...