Czasami nie trzeba się głowić by zaserwować danie pyszne i zaskakujące. Takim właśnie jest ryba smażona na aromatycznym maśle szałwiowym.
Szałwia dodaje mięsu ryby ciekawego smaku, podkreśla jej delikatność, a aromat powoduje, że wręcz nie możemy się mu oprzeć.
Banalnie prosty przepis na niezwykle pyszną, ale prostą w przygotowaniu rybę, której smak i aromat pobudzają zmysły.
Aromatyczna ryba smażona na maśle szałwiowym:
- 2 duże filety białej ryby, np. dorsza, umyte i osuszone
- 40 g masła
- 20 liści szałwii, porwanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżka oliwy czosnkowej lub z oliwek
- sól, pieprz
- sok wyciśnięty z cytryny
Filety ryby posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na ok 15 min.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję oliwę i liście szałwii, smażę ok 2 min. Układam filety, smażę na rumiano na bardzo małym płomieniu ok 5-7 min z każdej strony.
Gotową rybę podaję polaną masłem z szałwią na którym się smażyła.
Smacznego
Podoba mi się to masło szałwiowe, a i połączenie z rybą wypada korzystnie. Spróbuję...
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:) masło szałwiowe do rybki:)
OdpowiedzUsuńPomysł z połączeniem szałwii z rybą podpowiedział mi znajomy kucharz. Jak dla mnie idealne:)
OdpowiedzUsuńBylam sceptycznie nastawiona do dodawania swiezej szalwi do jakiegokolwiek dania po czym natrafilam na Twoj przepis i od tego czasu uwielbiam rybe (ja akurat najczesciej jem lososia) z maselkiem szalwiowym...szalwia i ryba to polaczenie doskonale:-) dzieki za inspiracje. ...Lili
OdpowiedzUsuń