Szpinak mogłabym jeść codziennie, aż do zzielenienia:) Pierwszy raz spróbowałam go na miejskim jarmarku kuchni regionalnej. Do końca życia nie zapomnę tego smaku, szpinak oblany masełkiem, idealnie doprawiony... Mmmmm, dosłownie rozpływał się w ustach...
Od tamtej pory jadam go samego, na kanapkach, w sałatkach, w daniach, a dziś przyszedł czas na zieloną zupę. Przepychota!
Zupa krem ze szpinaku:
- 400 g szpinaku, bez łodyg, posiekanego
- 3 młode ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka tartego parmezanu
- ¼ szklanki śmietany
- sól, pieprz
- płatki migdałów i śmietana do podania
Bulion doprowadzam do wrzenia, dodaję ziemniaki i szpinak, gotuje ok 10, aż ziemniaki są miękkie. Miksuję całość blenderem na gładką masę, dodaję parmezan i śmietanę, dokładnie mieszam, gotuję ok 2-3 min. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z kleksem śmietany i płatkami migdałowymi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.