środa, 18 maja 2011

Zupa krem ze szpinaku

Szpinak mogłabym jeść codziennie, aż do zzielenienia:) Pierwszy raz spróbowałam go na miejskim jarmarku kuchni regionalnej. Do końca życia nie zapomnę tego smaku, szpinak oblany masełkiem, idealnie doprawiony... Mmmmm, dosłownie rozpływał się w ustach...
Od tamtej pory jadam go samego, na kanapkach, w sałatkach, w daniach, a dziś przyszedł czas na zieloną zupę. Przepychota!

Zupa krem ze szpinaku:
  • 400 g szpinaku, bez łodyg, posiekanego
  • 3 młode ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • ¼ szklanki śmietany
  • sól, pieprz

  • płatki migdałów i śmietana do podania

Bulion doprowadzam do wrzenia, dodaję ziemniaki i szpinak, gotuje ok 10, aż ziemniaki są miękkie. Miksuję całość blenderem na gładką masę, dodaję parmezan i śmietanę, dokładnie mieszam, gotuję ok 2-3 min. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z kleksem śmietany i płatkami migdałowymi.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...