Piękne, złociste, aromatyczne cytrynowe ciasto z mąki kukurydzianej. Lekko zakalcowate, bardzo wilgotne i sycące. Coś dla tych, którzy wolą bardziej na kwaśno niż słodko.
Idealne na nadchodzące słoneczne wiosenno-letnie dni:)
Cytrynowe ciasto z polenty*:
Ciasto:
- 200 g masła
- 200g drobnego cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g drobnej polenty / mąki kukurydzianej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
Syrop:
- sok z 2 cytryn
- 125 g cukru pudru
- prażone płatki migdałowe do posypania
Ciasto:
Polentę mieszam z proszkiem do pieczenia i migdałami. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszam. W ten sam sposób postępuję trzykrotnie, na koniec dodaję resztę produktów sypkich i skórkę z cytryny, mieszam.
Gotową masę przekładam do tortownicy (o średnicy 23 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem. Piekę ok 40 min w 180.
Syrop:
Sok z cytrynu doprowadzam do wrzenia, dodaję cukier puder, gotuję całość ok 5 min stale mieszając.
Kiedy ciasto jest już upieczone, pozostawiam je w formie. Nakłuwam je wielokrotnie wykałaczką i polewam syropem, który powoli wsiąka w ciasto. Posypuję ciasto prażonymi migdałami Odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. „Kuchnia – przepisy z serca domu”
a mi nazwa polenta (bardziej swojska nazwa - mamałyga) kojarzy się nie z mąką, ale kaszką kukurydzianą. I śniadaniem:) a u Ciebie widzę, że i desery można z niej zrobić. Chyba nie doceniałam polenty;)
OdpowiedzUsuń