czwartek, 12 maja 2011

Cytrynowe ciasto z polenty

Piękne, złociste, aromatyczne cytrynowe ciasto z mąki kukurydzianej. Lekko zakalcowate, bardzo wilgotne i sycące. Coś dla tych, którzy wolą bardziej na kwaśno niż słodko.
Idealne na nadchodzące słoneczne wiosenno-letnie dni:)

Cytrynowe ciasto z polenty*:

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 200g drobnego cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g drobnej polenty / mąki kukurydzianej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
Syrop:
  • sok z 2 cytryn
  • 125 g cukru pudru

  • prażone płatki migdałowe do posypania

Ciasto:
Polentę mieszam z proszkiem do pieczenia i migdałami. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszam. W ten sam sposób postępuję trzykrotnie, na koniec dodaję resztę produktów sypkich i skórkę z cytryny, mieszam.
Gotową masę przekładam do tortownicy (o średnicy 23 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem. Piekę ok 40 min w 180.
Syrop:
Sok z cytrynu doprowadzam do wrzenia, dodaję cukier puder, gotuję całość ok 5 min stale mieszając.
Kiedy ciasto jest już upieczone, pozostawiam je w formie. Nakłuwam je wielokrotnie wykałaczką i polewam syropem, który powoli wsiąka w ciasto. Posypuję ciasto prażonymi migdałami Odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego

* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. „Kuchnia – przepisy z serca domu”

1 komentarz:

  1. a mi nazwa polenta (bardziej swojska nazwa - mamałyga) kojarzy się nie z mąką, ale kaszką kukurydzianą. I śniadaniem:) a u Ciebie widzę, że i desery można z niej zrobić. Chyba nie doceniałam polenty;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...