poniedziałek, 25 lipca 2011

Deser a'la Eton Mess z malinami

Deser robiony na podstawie przepisu na Eton Mess. W sumie jest to ten sam deser ale wykonany i podany troszeczkę inaczej i zawiera inne owoce.
Jego inność nie zmienia faktu, że jest równie pyszny jak ten oryginalny, a może i lepszy.
Idealnie trafił w gusta moich niedzielnych gości w przedziale wiekowym 5-81 lat.

Deser a'la Eton Mess z malinami (4-6 pucharków):
  • 2 szklanki malin
  • 3 łyżki soku z granatów
  • 2 łyżki cukru

  • 350 ml śmietany kremówki
  • ok 20 bez średniej wielkości, pokruszonych na duże kawałki

Maliny myję przebieram, odkładam kilka do dekoracji. Resztę malin mieszam z sokiem z granatów i cukrem, wstawiam do lodówki na ok 2 h. Przed podaniem ubijam do gęstości kremówkę (nie na sztywno), mieszam z bezami.
Do pucharków układam po ok1 stołowej łyżce malin z sokiem, ok 2 łyżek kremówki z bezami. Dekoruję pozostałymi malinami z sokiem i malinami odłożonymi do dekoracji.

Smacznego

4 komentarze:

  1. wygląda nieziemsko! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje i zapraszam częściej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasia fantastico!!! Ale zjeść dużo się niestety nie da :( a ogromna szkoda ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...