wtorek, 10 kwietnia 2012

Terrina z łososia i krewetek


Wprost z wielkanocnego stołu na blogu ląduje terrina z łososia i krewetek.
Elegancka, łatwa w przygotowaniu, smaczna i całkiem efektowna przystawka. Połączenie smaków kremowego serka, wędzonego łososia i krewetek trafi w gusta wielu osób, nawet tych bardzo wybrednych.
Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy, domowe i rodzinne, małe i duże.

Terrina z łososia i krewetek:
  • 350 g łososia wędzonego w plastrach
  • 150 g gotowanych krewetek
  • 300 g serka philadelphia
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pieprz

  • cytryna do podania

150 g łososia i krewetki siekam bardzo drobno. Posiekane owoce morza przekładam do miski, dodaję serek philadelphia, szczypiorek, sok z cytryny oraz odrobinę pieprzu, dokładnie mieszam.
Naczynie o wymiarach 15x10 cm, wyściełam folią spożywczą. Następnie na foli układam plastry wędzonego łososia tak aby przykryć całe dno i ścianki naczynia oraz żeby brzegi łososia wystawały po ok 5 cm z każdej strony, poza naczynie. Do wysłanego łososiem naczynia przekładam masę z serka, dokładnie dociskam i wygładzam. Ułożoną masę przykrywam wystającymi poza naczynie kawałkami łososia, przykrywam folią spożywczą i delikatnie dociskam. Gotową terrine wstawiam na min 12 h do lodówki.
Przed podaniem odwijam folię, naczynie z terriną odwracam na talerz, zdejmuję naczynie, odwijam z foli. Podaje z cząsteczkami cytryny.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Na moim rodzinnyms tole zagościła podobna...bez krewetek, ale za to z ziołami. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, moglaby wyladowac i na moim stole - wyglada bardzo elegancko!

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście łatwa i ładna. Na pewno jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...