Elegancka, łatwa w przygotowaniu,
smaczna i całkiem efektowna przystawka. Połączenie smaków
kremowego serka, wędzonego łososia i krewetek trafi w gusta wielu
osób, nawet tych bardzo wybrednych.
Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy,
domowe i rodzinne, małe i duże.
Terrina z łososia i krewetek:
- 350 g łososia wędzonego w plastrach
- 150 g gotowanych krewetek
- 300 g serka philadelphia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- pieprz
- cytryna do podania
150 g łososia i krewetki siekam bardzo
drobno. Posiekane owoce morza przekładam do miski, dodaję serek
philadelphia, szczypiorek, sok z cytryny oraz odrobinę pieprzu,
dokładnie mieszam.
Naczynie o wymiarach 15x10 cm,
wyściełam folią spożywczą. Następnie na foli układam plastry
wędzonego łososia tak aby przykryć całe dno i ścianki naczynia
oraz żeby brzegi łososia wystawały po ok 5 cm z każdej strony,
poza naczynie. Do wysłanego łososiem naczynia przekładam masę z
serka, dokładnie dociskam i wygładzam. Ułożoną masę przykrywam
wystającymi poza naczynie kawałkami łososia, przykrywam folią
spożywczą i delikatnie dociskam. Gotową terrine wstawiam na min 12
h do lodówki.
Przed podaniem odwijam folię, naczynie
z terriną odwracam na talerz, zdejmuję naczynie, odwijam z foli.
Podaje z cząsteczkami cytryny.
Smacznego
Na moim rodzinnyms tole zagościła podobna...bez krewetek, ale za to z ziołami. Pyszności!
OdpowiedzUsuńOj, moglaby wyladowac i na moim stole - wyglada bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńefektowne
OdpowiedzUsuńrzeczywiście łatwa i ładna. Na pewno jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuń