Uwielbiam orzechy w karmelu, karmelowe
batoniki itp. Uważam jednak, że ceny takich specjałów są zbyt
wygórowane jak na ich jakość, dlatego też od pewnego czasu sama
robię tego typu słodycze.
W smaku nie różnią się zupełnie od
tych ze sklepu, jakościowo są o wiele lepsze. W 100% naturalne, w
indywidualnie dobranych smakach, przepyszne, twarde, uzależniające.
Zapraszam na domową krajankę
karmelową z orzechami, pestkami i suszonymi owocami.
Krajanka karmelowa z orzechami,
pestkami i suszonymi owocami:
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki wody
- 2 szklanki cukru demerara
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka orzechów (u mnie migdały i laskowe)
- 1 szklanka pestek (u mnie słonecznika i dyni)
- ½ szklanki suszonych owoców (u mnie żurawiny i posiekanych suszonych moreli)
Masło, wodę, cukier, syrop i ekstrakt
umieszczam w garnku, podgrzewam i doprowadzam do wrzenia. Gotuje na
średnim płomieniu, mieszając od czasu do czasu, ok 15 min. Po tym
czasie masa karmelowa powinna ściemnieć i zgęstnieć, a kropla
masy upuszczona do szklanki z zimną woda powinna stwardnieć. Kiedy
masa jest gotowa, zdejmuję ją kuchenki, dodaję orzechy, pestki i
suszone owoce, dokładnie mieszam. Mieszankę przekładam do blaszki
o wymiarach 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie
dociskam łyżką. Pozostawiam do ostygnięcia. Kiedy krajanka
ostygnie i stwardnieje, kroję ją na kwadraty 5x5 cm.
Przechowuje w szczelnie zamykanym
pojemniku, w szafce w kuchni.
Smacznego
cudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńLepiej się prezentują niż te sklepowe ;)Nie robiłam jeszcze takiej domowej krajanki, więc z chęcia wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Próbowałam zrobić, niestety karmel mi nie wyszedł. Nie miałam syropu. Chętnie zrobiłabym jeszcze raz, ale nie wiem gdzie go kupić.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń