wtorek, 17 kwietnia 2012

Krajanka karmelowa z orzechami, pestkami i suszonymi owocami


Uwielbiam orzechy w karmelu, karmelowe batoniki itp. Uważam jednak, że ceny takich specjałów są zbyt wygórowane jak na ich jakość, dlatego też od pewnego czasu sama robię tego typu słodycze.
W smaku nie różnią się zupełnie od tych ze sklepu, jakościowo są o wiele lepsze. W 100% naturalne, w indywidualnie dobranych smakach, przepyszne, twarde, uzależniające.
Zapraszam na domową krajankę karmelową z orzechami, pestkami i suszonymi owocami.

Krajanka karmelowa z orzechami, pestkami i suszonymi owocami:
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki wody
  • 2 szklanki cukru demerara
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka orzechów (u mnie migdały i laskowe)
  • 1 szklanka pestek (u mnie słonecznika i dyni)
  • ½ szklanki suszonych owoców (u mnie żurawiny i posiekanych suszonych moreli)

Masło, wodę, cukier, syrop i ekstrakt umieszczam w garnku, podgrzewam i doprowadzam do wrzenia. Gotuje na średnim płomieniu, mieszając od czasu do czasu, ok 15 min. Po tym czasie masa karmelowa powinna ściemnieć i zgęstnieć, a kropla masy upuszczona do szklanki z zimną woda powinna stwardnieć. Kiedy masa jest gotowa, zdejmuję ją kuchenki, dodaję orzechy, pestki i suszone owoce, dokładnie mieszam. Mieszankę przekładam do blaszki o wymiarach 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskam łyżką. Pozostawiam do ostygnięcia. Kiedy krajanka ostygnie i stwardnieje, kroję ją na kwadraty 5x5 cm.
Przechowuje w szczelnie zamykanym pojemniku, w szafce w kuchni.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Lepiej się prezentują niż te sklepowe ;)Nie robiłam jeszcze takiej domowej krajanki, więc z chęcia wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam zrobić, niestety karmel mi nie wyszedł. Nie miałam syropu. Chętnie zrobiłabym jeszcze raz, ale nie wiem gdzie go kupić.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...