poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Aromatyczny klinek z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Klinek po włosku.

Po kolejnej tym razem nie planowanej przerwie powracam na dobre.
Na początek z propozycją, która nie wiem czemu bardzo kojarzy mi się z wiosną - pieczonym klinkiem. W stylu włoskim z suszonymi pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylia.
Bardzo aromatyczny, pyszny, idealny na poranne słoneczne poranki.


Klinek po włosku:
  • 1 serek klinek
  • 4 suszone pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • 1-2 łyżki oliwy

Pomidory, czosnek i bazylię umieszczam w moździerzu i ucieram na miazgę. Następnie dodaję oliwę, dokładnie mieszam. Powstałą pastą nacieram klinek, owijam go folia spożywczą i wkładam do lodówki na 24 h.
Po tym czasie wyjmuje klinek z lodówki, odwijam z folii, układam na blaszce do pieczenia. Pieke w 190 st. ok 35 min. Po upieczeniu wyjmuję serek z piekarnika i pozostawiam na blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego

7 komentarzy:

  1. jejku jakie to musi być pyszne, to taki zwykły serek twarogowy? bo chętnie bym zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to taki zwykły serek twarogowy, po prostu w formie klinka:)

      Usuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować pieczoną wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Taki talent to skarb;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się ten Twój klinek podoba ;]
    szczególnie dobranie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśni będę wypróbowywać !!!! Tylko z sera z własnej roboty!!!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...