piątek, 21 grudnia 2012

Adwokat waniliowy

Od kilku dni praca w mojej kuchni wre. Czas wydaje się uciekać niezwykle szybko, a lista rzeczy do zrobienia wydłuża się co chwile. Po całym dniu spędzonym na bieganinie po zaśnieżonym mieście, zakupach i gotowaniu miło jest wieczorem zrelaksować się przy dobrym trunku.
Kieliszeczek samodzielnie ukręconego adwokatu, wypity w miłym towarzystwie jest niezwykle przyjemnym zakończeniem pracowitego, przedświątecznego dnia.
Polecam:)

Adwokat waniliowy:
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 350-500 ml wódki (w zależności od upodobań smakowych)

W dużej misce umieszczam żółtka, pastę waniliową i cukier puder, ucieram mikserem na dużych obrotach, kilka minut, do uzyskania białej i bardzo puszystej masy. Wlewam powoli, stałym ale cienkim strumieniem mleko skondensowane, stale miksuję. Na koniec powoli, cienkim strumieniem wlewam do masy jajecznej wódkę, miksuję. Gotowy adwokat przelewam do butelek, umieszczam w lodówce. Co kilka godzin mieszam adwokat potrząsając butelką.
Serwuję schłodzony.

Smacznego

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie trunki :) a zwłaszcza domowe :) mają charakter ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie brzmi .... Ewa. S.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile można przechowywać taki smakowity trunek?

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...