Na słodki początek jakże
intensywnych przygotowań do Świąt proponuję trufelki
pomarańczowe.
Kompozycja smaków gorzkiej
czekolady i słodkich kandyzowanych skórek pomarańczy idealnie
wpasowuje się w panujący obecnie klimat przedświątecznej
zawieruchy.
Aromatyczne, orzeźwiające,
mocno czekoladowe praliny są idealne jako bożonarodzeniowy słodycz.
Są również świetnym pomysłem na własnoręcznie zrobiony prezent
dla kogoś bliskiego.
Eleganckie, efektowne, małe –
w sam raz na jeden kęs, życioumilacze.
Serdecznie polecam na nadchodzące
Święta, ale również na co dzień.
Kandyzowana skórka pomarańczy:
- skórką obrana z jednej dokładnie umytej pomarańczy, pozbawiona albedo, posiekana w 2 mm paseczki
- 50 g cukru
- 50 ml wody
Trufle pomarańczowe (ok 30 sztuk):
- 200 g czekolady gorzkiej min 60%
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
- skórka kandyzowana z jednej pomarańczy
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- kakao
Kandyzowana skórka pomarańczy
Skórkę umieszczam w rondelku, zalewam
wrzątkiem, gotuję na średnim płomieniu ok 15 min. Sparzoną
skórkę odcedzam na sicie. W tym samym rondelku umieszczam cukier i
wodę, doprowadzam do wrzenia, dodaję sparzoną skórkę, gotuję na
małym płomieniu ok 15-20 min, pilnując aby nie przypalić całości.
Gotową kandyzowaną skórkę, odcedzam na sicie (pozostały po
kandyzowaniu aromatyczny syrop idealnie nadaje się do słodzenia
herbaty lub kawy), siekam w drobną kosteczkę.
Trufle
Czekoladę łamię na małe kawałki,
umieszczam w misce, dodaję masło. W rondelku, na małym płomieniu
podgrzewam kremówkę, kiedy tylko zaczyna wrzeć natychmiast
zdejmuję garnek z kuchenki. Gorącą kremówkę wlewam do miski z
czekoladą i masłem, mieszam do czasu całkowitego rozpuszczenia się
czekolady i połączenia składników. Następnie dodaję kandyzowaną
skórkę pomarańczy i likier pomarańczowy, dokładnie mieszam.
Gotową masę truflową wstawiam do lodówki na 4-6 h.
Po tym czasie wyjmuję masę z lodówki,
przy pomocy małej łyżeczki do lodów lub dwóch łyżeczek do
herbaty formuję trufle (aby ułatwić sobie formowanie, przed każdym
nabraniem masy maczam łyżeczki w gorącej wodzie). Uformowane
trufle przekładam na talerz, wkładam do lodówki na ok 1-2 h.
Na koniec schłodzone trufle obtaczam w
kakao. Gotowe trufle przechowuję w lodówce.
Smacznego
pycha!!! ostatnio robiłam podobne ale z suszonych daktyli i też niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń