środa, 19 grudnia 2012

Basler Lackerli

Tegoroczne pierniczenia rozpoczęłam dość późno i od szybkiego, całkiem łatwego w przygotowaniu, pieczonego w blaszce, szwajcarskiego piernika Basler Lackerli.
Mocno miodowy, z dużą zawartością migdałów i kandyzowanych skórek, idealny na ostatnią chwile. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 30 min, a smakiem dorównuje najlepszym piernikom długo leżakującym.
Polecam tym, który tak jak ja mimo braku czasu pragnął przygotować wyborny świąteczny przysmak.

Basler Lackerli:
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g płynnego miodu
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 500 g obranych migdałów, posiekanych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 2 łyżki cherry brandy lub likieru cytrynowego


Do dużej miski przesiewam mąkę z cynamonem, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Dodaję migdały, kandyzowaną skórkę i likier, mieszam.
W rondelku umieszczam miód i cukier, podgrzewam na średnim płomieniu do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru, odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Przestudzony miód dodaję do sypkich produktów, miksuję całość na gęstą i klejącą masę.
Gotową masę przekładam na blachę (ok 35x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam na grubość ok 1 cm (pomagałam sobie sylikonową szpatułką).
Piekę w 180 st ok 20 min. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto smaruję lukrem i kroję na kwadraty.
Wystudzony piernik przekładam do szczelnie zamykanej puszki, do której wkładam też kawałek jabłka aby przyspieszyć mięknięcie piernika.


Smacznego


*Przepis pochodzi stąd.

1 komentarz:

  1. Tyle dobrego o nich słyszałam, że muszę je upiec!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...