poniedziałek, 3 grudnia 2012

Szarlotka Babci D. / Szarlotka w kratkę

Z przepisu mojej ukochanej Babci, tradycyjna, pyszna, szarlotka w kratkę.
Pachnącą rodzinnym domem, w smaku wypełniona wspomnieniami z lat dziecięcych, oprószona uśmiechem ukochanej Babci.
Najlepsza oczywiście w wykonaniu Babuni D., po brzegi wypełniona jej miłością, ciepłem i dobrocią.

Szarlotka Babci D. / Szarlotka w kratkę:
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany

Mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek (ważonych po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych) pokrojonych w kostkę
  • 6 łyżek cukru
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3-4 łyżki kaszy manny

  • 1 białko, rozmącone do posmarowania wierzchu ciasta

Ciasto
W dużej misce mieszam mąkę, cukier i sól. Dodaję masło, ucieram całość między palcami do czasu powstania kruszonki. Następnie dodaje żółtka wymieszane ze śmietaną, zagniatam szybko zwarte ciasto. Zagniecione ciasto dzielę na dwie części w proporcji 1:2. kawałki te owijam folią spożywczą, wkładam do lodówki na 1 h.

Mus jabłkowy
W dużym garnku umieszczam jabłka, dodaję ok ½ szklanki wody, sok z cytryny i cukier dokładnie mieszam. Gotuję całość pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, ok 35-45 min, do czasu aż jabłka całkowicie się rozpadną i postanie z nich mus. Pod koniec gotowania odkrywam garnek na ok 5 min aby woda lekko odparowała. Zdejmuję garnek z kuchenki, dodaje cynamon, imbir oraz kaszę, dokładnie mieszam, pozostawiam pod przykryciem na ok 5 min.

Schłodzone ciasto wyjmuje z lodówki.
Większą częścią ciasta wykładam blachę z wysokimi bokami (ok 36x26 cm), wysłaną papierem do pieczenia. Wyłożone ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach.
Na ciasto wykładam mus jabłkowy.
Mniejszą część ciasta wałkuję na prostokąt z którego wycinam długie pasy o szerokości ok 1,5 cm, które układam po przekątnej na musie jabłkowym, tworząc wzór kratki.
Ciasto ułożone na musie smaruję lekko rozmąconym białkiem jajka.
Piekę w 180 st ok 45-50 min.
Podaje na ciepło lekko przestudzona lub na zimno.

Smacznego

3 komentarze:

  1. ślicznie wygląda ta krateczka, a babcina, wiadomo, najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna:)
    Robiłam niedawno podobną, też z przepisu babci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie zrobilam to ciasto.Niestety cos tu nie gra z proporcjami,gdyz po godzinie ciasto nadal bylo miekkie i nie mozna go bylo rozwalkowac.Wlasnie sie piecze,ale nie pokladam w tym jakichs wielkich nadziei.Bardzo duzo pieke i jesli wiecie,co jest nie tak,to prosze o rade.Pozdrawiam,Magda L.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...