sobota, 22 grudnia 2012

Śledź z cebulą w oleju

Chyba nie znam osoby , u której na wigilijnym stole nie pojawiają się śledzie. Czy to w śmietanie, czy według receptury regionalnej, dobry śledzik to obowiązkowe danie na świątecznym stole.
W moim rodzinnym domu śledzik jest jednym z najważniejszych i najbardziej wyczekiwanych dań. Największym fanem śledzi jest mój mąż, który preferuje je podane tradycyjnie jedynie ze słodką cebulką, w oleju.
Prosty, klasyczny przepis, który powinien zadowolić nawet wybrednych smakoszy śledzika.

Śledź z cebulą w oleju:
  • 500 g filetów ze śledzia w oleju, pokrojonego na ok cm kawałki
  • 3 cebule, np. 2 białe i 1 czerwona, obranych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • świeżo mielony pieprz

Cebulę kroję w piórka, przekładam do miski, posypuję cukrem, dodaję ocet, dokładnie mieszam. Doprawioną cebulę odstawiam na ok 1 h, do czasu aż zmięknie i puści soki.
Po godzinie układam śledzia w słoiku lub misce warstwami, na przemian z cebulą. Każdą warstwę śledzi posypuję lekko pieprzem. Kiedy ułożę już wszystkie warstwy cebuli i śledzia, zalewam całość oliwą, tak aby jej poziom był równy z ostatnią warstwą 'przekładanki'.
Gotowe danie wstawiam do lodówki na min 24 h.
Podaje na zimno z chlebem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...