Sekretem dobrych pierogów jest
idealnie wyważony smakowo farsz i elastyczne miękkie ciasto.
Nieskromnie muszę przyznać, że moje pierogi podbiły już nie
jedno podniebienie, dlatego też świadomie i w pełni
odpowiedzialnie mogę je polecić wszystkim amatorom tego dania.
Pierogi z kapustą i
grzybami:
Farsz:
Farsz:
- garść grzybków suszonych
- 1 cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 350 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
Farsz
Grzyby umieszczam w małej
miseczce, zalewam wrzątkiem i zostawiam na godzinę, żeby zmiękły.
Po godzinie odcedzam je na sicie, pozostawiając wodę z moczenia,
drobno siekam.
Kapustę
wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję ok 10 min. odsączam,
siekam.
Na dużej
patelni rozgrzewam ok 3 łyżki oliwy z 1 łyżką masła, wrzucam
cebulę, duszę aż stanie się szklista. Następnie dodaję grzyby,
smażę ok 3 min. Dodaję kapustę, smażę całość ok 5 min.
Następnie na patelnie wlewam wodę z grzybów i dusze ok 10 min.
Gotowy farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto
Mąkę
przesiewam i parzę wrzątkiem. Kiedy ostygnie dodaję sól, oliwę,
żółtko i wyrabiam do czasu uzyskania gładkiego ciasta. wałkuję
na grubość 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam szklanką kółka,
na ich środek nakładam farsz, brzegi ciasta smaruję wodą,
zlepiam dociskając brzeg pieroga widelcem żeby lepiej się
skleił.
Porcję
pierogów wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 2 min
po wypłynięciu.
Ugotowane
pierogi podaję z podsmażoną na maśle cebulką.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.