czwartek, 20 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijny klasyk, podawany na świąteczny stół w większości domów.
Sekretem dobrych pierogów jest idealnie wyważony smakowo farsz i elastyczne miękkie ciasto. Nieskromnie muszę przyznać, że moje pierogi podbiły już nie jedno podniebienie, dlatego też świadomie i w pełni odpowiedzialnie mogę je polecić wszystkim amatorom tego dania.

Pierogi z kapustą i grzybami:
Farsz:
  • 1 litrowy słoik kapusty kiszonej
  • garść grzybków suszonych
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Ciasto pierogowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
Farsz
Grzyby umieszczam w małej miseczce, zalewam wrzątkiem i zostawiam na godzinę, żeby zmiękły. Po godzinie odcedzam je na sicie, pozostawiając wodę z moczenia, drobno siekam.
Kapustę wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję ok 10 min. odsączam, siekam.
Na dużej patelni rozgrzewam ok 3 łyżki oliwy z 1 łyżką masła, wrzucam cebulę, duszę aż stanie się szklista. Następnie dodaję grzyby, smażę ok 3 min. Dodaję kapustę, smażę całość ok 5 min. Następnie na patelnie wlewam wodę z grzybów i dusze ok 10 min. Gotowy farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto
Mąkę przesiewam i parzę wrzątkiem. Kiedy ostygnie dodaję sól, oliwę, żółtko i wyrabiam do czasu uzyskania gładkiego ciasta. wałkuję na grubość 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam szklanką kółka, na ich środek nakładam farsz, brzegi ciasta smaruję wodą, zlepiam dociskając brzeg pieroga widelcem żeby lepiej się skleił.

Porcję pierogów wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 2 min po wypłynięciu.
Ugotowane pierogi podaję z podsmażoną na maśle cebulką.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...